Prva beba u obnovljenom porodilištu

Konačno je obnovljeno sarajevsko porodilište. Glavni grad je ponovo dobio modernu zdravstvenu instituciju, primjerenu vrijednostima rađanja novog života, a u srijedu popodne – u obnovljenom porodilištu je rođena i prva beba.

Klinika za ginekologiju i porodiljstvo Zehra Muidović
Klinika za ginekologiju i porodiljstvo Zehra Muidović

Nakon niza problema, sedam godina rekonstrukcije i uloženih 28 miliona maraka, konačno je sve spremno za povratak, odnosno useljenje Ginekološko-akušerske klinike u nekadašnje, u ratu porušeno, porodilište Zehra Muidović u sarajevskom naselju Jezero. Petodnevno preseljenje pacijenatkinja završeno je jutros prevozom 34 trudnice i šest beba iz inkubatora.
Sarajevski mališani se konačno više neće rađati u potpuno oronuloj i neuvjetnoj zgradi, uz staru opremu i nedostatak prostora, u zgradi u kojoj je teško bilo održati higijenu i ispoštovati standarde. Brojnim aferama vezanim za porodilište u bivšoj očnoj klinici, među koje spada i ne tako davna pojava izuzetno opasne bakterije MRSA, s prelaskom u novu kliniku, s najsavremnijom opremom, 120 kreveta, četiri operacione i pet porođajnih sala, konačno je došao kraj.
Nekada čuveno sarajevsko porodilište Zehra Muidović nalazilo se na prvoj liniji fronta. Vanalaski je razoreno tokom opsade na Sarajevo 1992. godine. Bezobzirno je gađano – tek rođene Sarajlije tada su postale najstrašnije žrtve agresora.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *