Prvi međunarodni Sarajevo Guitar Festival

U Sarajevu će 6. aprila 2011. godine biti otvoren prvi Međunarodni gitarski festival (International Sarajevo Guitar Festival), u organizaciji Udruženja gitarista Federacije BiH.

International Sarajevo Guitar Festival
International Sarajevo Guitar Festival
Udruženje je osnovano s ciljem da se odgovori na potrebu za organiziranim i sistematičnim pristupom muzičkoj i umjetničkoj sceni.

Datum odabran za ceremoniju otvaranja festivala je 6. april – Dan oslobođenja Sarajeva od nacista u Drugom svjetskom ratu, koji se od završetka rata naovamo slavi kao Dan grada Sarajeva.

“Nakon svih strahota koje su se desile u nedavnoj prošlosti grada, cilj nam je da prevazilazimo granice i pružamo podršku kulturalnoj i umjetničkoj raznolikosti. Pošto je muzika univerzalni jezik, naš festival namjerava postati festival slobode i prilika da se Sarajevo predstavi kao kulturalno sjecište istoka i zapada. Glavni cilj festivala je da oživi muzičku i kulturnu scenu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini tako što će bosanskohercegovačkoj publici predstaviti vrhunske klasične gitariste i dati priliku mladim umjetnicima da izmjenjuju umjetnička iskustva i uče od svjetski poznatih gitarista i profesora gitare. Godine izolacije dovele su do situacije da mnoge generacije klasičnih gitarista koji su završili osnovno, srednje ili visoko obrazovanje nemaju nikakvog iskustva niti poticaja. Razmjena znanja, prakse i iskustva te upoznavanje s lokalnim i globalnim dešavanjima na polju savremene gitarističke izobrazbe i koncertne prakse je još jedan važan cilj ovog projekta. Festival stoga ima ogromnu obrazovnu, kulturalnu i psiho-socijalnu vrijednost za učesnike, i općenito za region.”, poručuju organizatori.

Program festivala sastoji se od koncerata, majstorskih radionica i takmičarskog programa podijeljenog u sedam kategorija.

Koncerte će održati svjetski poznati gitaristi: Alan Thomas (SAD/UK), Alexander Swete (Austrija), Roland Dyens (Francuska) i Ryuji Kunimatsu (Japan). U zadnjoj noći festivala ugostit ćemo bosanskohercegovačke muzičare Amiru Medunjanin i Boška Jovića. Takmičarski program i majstorske radionice bit će organizirane svaki dan trajanja festivala, a žiri će, pored umjetnika koji nastupaju na festivalu, činiti gitaristi i drugi profesionalni muzičari iz regije i šire. U neka od imena spadaju: Xhevdet Sahatxija (Hrvatska/Kosovo), Žarko Ignjatović (Slovenija), Belma Tuzović-Mujkić (BiH), Srđan Tošić (Srbija), Thomas Offermann (Njemačka), Dr. Tolgahan Cogulu (Turska), Stefan Trifan (Rumunija) , Samra Gulamović (BiH) , Vojislav Ivanovic ( BiH), Sanel Sabitovic ( BiH), Predrag Stanković (BiH).

Na festivalu će svjetsku premijeru doživjeti komadi napisani posebno za ovu priliku.

Kako je jedan od ciljeva festivala pomoć i podrška najranjivijoj društvenoj kategoriji, osobama s posebnim potrebama, karte će se prodavati po cijeni od 10KM a sav prihod (uključujući i 10KM izdvojenih od kotizacije svakog učesnika festivala) namijenjen je udruženju koje se bavi pružanjem pomoći licima s posebnim potrebama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *