Prvi slučaj svinjske gripe u BiH

Prema tvrdnji Ranka Škrbića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, u Banjaluci je registrovana prva osoba u Bosni i Hercegovini za koju se sumnja da boluje od virusa gripa H1N1, takozvane svinjske gripe.

istraživanje virusa

“U popodnevnim satima smo dobili informaciju kako na području Banja Luke imamo prvu osobu koja je zaražena virusom gripa H1N1, odnosno influence tipa A. Radi se o dvadesetčetverogodišnjoj djevojci koja je u Banjaluku doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici”, rekao je Škrbić.

Trenutno se još uvijek samo sumnja da je djevojka zaražena, jer je bila pozitivna na takozvani “brzi test”, ali da li je i oboljela, znaće se nakon što stignu rezultati analize sa beogradskog instituta i referentnog londonskog laboratorija.

Djevojka je iz Južne Amerike doputovala 26. juna 2009. godine, a nakon dva dana dobila prve blaže simptome nakon čega je zatražila pomoć u banjalučkom Kliničkom centru. Testirani su i članovi porodice koji, prema prvim rezultatima, nisu zaraženi ali su i dalje na posmatranju u trajanju od 10 dana, koliko traje inkubacija virusa.

Škrbić je dalje naveo kako je u posljednjih nekoliko dana bilo još nekoliko osoba u Banjaluci, koje su imale simtome ove gripe, ali su brzi testovi bili negativni, te naglašava da nema razloga za paniku, jer se radi o gripi koja izaziva manji procenat smrtnosti, od sezonske gripe.

Banjalučki Klinički centar je na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala. Liječenje oboljelih će biti besplatno bez obzira na zdravstveno osiguranje.

“Građani ne trebaju sami sebi propisivati terapiju jer neadekvatna upotreba može izazvati daleko veću štetu, nego korist. Antibiotici u ovom slučaju ne pomažu.”, poručio je Škrbić.

Preventivne mjere u slučaju “svinjeske gripe” se pretežno tiču održavanja lične higijene, pranja ruku, kašljanja u maramicu i provjetravanja prostorija. Mogućem oboljelom ne prilaziti bliže od dva metra. Virus je vrlo osjetljiv i moguće ga je uništiti sredstvima za dezinfekciju, obzirom da ne može dugo opstati van organizma.

bih-x.info

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *