Prvomajski protestni marš u Sarajevu

Prvomajski karanfilMeđunarodni praznik rada, 1. maj, u BiH obilježit će radnički protesti. Oni i danas, 124 godine nakon velikog radničkog ustanka u Chicagu, traže tri osmice – osam sati rada, osam odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Savez samostalnih sindikata BiH organizirat će protestna okupljanja u povodu 1. maja u šest gradova – Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli, Mostaru i Odžaku. Cilj je vratiti dostojanstvo radnicima.

S istim ciljem, ali odvojeno od sindikata, pod sloganom “Nama nije do slavlja”, hoćemo svoja prava, Pokret Dosta organizira protestni marš. Maršu kroz Sarajevo će se pridružiti i poljoprivrednici, radnici Krivaje i predstavnici Romske zajednice u BiH.

Protestni marš će biti organiziran na ruti od RTV doma do Energoinvesta na Stupu. Predstavnik Pokreta Dosta Demir Mahmutćehajić kazao je da se ovim protestom želi mirno i dostojanstveno pokazati želja za izgradnjom Sarajeva i BiH. Oni koji ih uništavaju upravo ne žele da građani mirno i dostojanstveno izađu i traže svoja prava, kaže on. Mi smo odlučili da nećemo slaviti 1. maj i da nemamo šta slaviti, jer 365 dana u godini građani BiH vrlo rijetko imaju posao i razloga da slave, rekao je Mahmutćehajić.

U Sarajevu će, prvi put u organizaciji Gradske uprave, u Vilsonovom šetalištu biti obilježen 1. maj. Od 6 do 8, uz Sarajevo Drum Orchestra, simbolično budit će se grad. Od 9 do 10 sati je predviđena jutarnja kafa iz nadaleko poznate velike džezve. Od 14 do 15 sati služit će se prvomajski grah koji će pripremiti Tetka Zilha i Narodna kuhinja Stari grad.

Prvi maj – međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u Čikagu, 1. maja 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine. U 20. vijeku se datum vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku Prvi maj postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *