PUNKT

« Muzika Sarajeva

Pop – Rock sastav ‘Punkt’ nastao je u Sarajevu 1995. godine i bio je jedan od prvih poslijeratnih bendova koji je stekao širu popularnost na prostoru BiH.

Punkt na probi, 2012
Punkt na probi, 2012

Prvu postavu činili su: Amar Česljar (bubnjevi), Zlatan Burzić (bas), Adnan Busuladžić (saxofon), Nurudin Vatrenjak (gitara, glas).

Punkt - Debela

Prvi album snimljen je u ‘Studiju 1’ TVBiH, 1997. godine. Album ‘Debela’ nazvan po istoimenom hit singlu sadržao je 12 pjesama, od čega su tri pjesme postale veliki hitovi na domaćim radio i TV stanicama (spotovi za pjesme: ‘Debela’, ‘Du, du, du’ i ‘Ljubav’).

Punkt, Vrlo bezobrazno
Punkt, Vrlo bezobrazno
Drugi album ‘Vrlo Bezobrazno’ snimljen je 2000. godine u Novom Sadu u studiju Milana Berara. Producent albuma, legendarni basista Nenad Stefanović – Japanac dao je poseban tonski i instrumentalni pečat hitovima poput: ‘Kolačić’, ‘Što se ljutiš’ i ‘Utvare’. Spotovi za ove tri pjesme imali su u to vrijeme ubjedljivo najveci broj emitovanja na domacim TV stanicama.

Pjesme ‘Punkta’ znali su podjednako djeca kao i njihovi roditelji. To potvrđuju i mnoge nagrade i nastupi na festivalima kao što su: ‘BH izbor za Evroviziju’, ‘Davorin’, ‘Večernje novine’.

Punkt - Utvare

Među mnogobrojnim koncertnim aktivnostima svakako treba izdvojiti nastupe u Bihaću, zatim u dvorani ‘Mejdan’ u Tuzli, te koncerte u ‘Skenderiji’ i u ‘Zetri’ (predgrupa ‘Plavom orkestru’). Takođe treba spomenuti i gostovanje ‘Punkta’ na tadašnjem MTV Europe u Londonu 1997. kao prvog benda sa ovih prostora kojem je to uspjelo.

Punkt - Kolačiću moj

Nakon trećeg albuma ‘Mjesto za nas’ koji je izašao 2002. godine, ‘Punkt’ je izdao i kompilaciju hitova sa sva tri albuma pod nazivom ‘Najbolje’. Ova kompilacija zabilježila je najbolju prodaju i najveći broj download-a na internetu od svih domacih izvođača u tom periodu (2003. – 2004. godina).

Punkt - Ejna

Poslije tri albuma, jedne kompilacije, devet video spotova, mnogobrojnih nastupa po regionu i šestogodišnje pauze, ove 2012. godine grupa ‘Punkt’ priprema svoj povratak na scenu, osvježena novim članovima benda kao i novim hitovima koji će se uskoro zavrtiti na radio i tv stanicama.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *