Pusti, pusti modu (7)

Zdravko Čolić: “Bio sam član Komunisticke partije u srednjoj školi, ali nisam odlazio na sastanke, pa sam postao samo njihov omiljeni pjevač.”

Čola s roditeljima

Na vrhuncu svoje popularnosti u Jugoslaviji, Čola odlazi na odsluženje obaveznog vojnog roka 14. novembra 1978. godine. Obuku završava u Valjevu, a kasnije je prekomandovan u Beograd i Požarevac. Iz vojske se vraća 14. septembra 1979. godine i nakon kratkog odmora nastavlja svoju pjevačku karijeru.

U proljeće 1980. godine Zdravko Čolić objavljuje album “Zbog tebe” koji donosi hitove “Pisaću joj pisma duga”, “Pusti, pusti modu”, “Pjesmo moja”… Album, za koji su pjesme pisali Goran Bregović, Kemal Monteno, Arsen Dedić i Spomenka Kovač, sniman je u Velikoj Britaniji. Iako je tada euforija već popustila, nova ploča je prodana u preko 400.000 primjeraka.

Sljedeća turneja je bila bez Lokica ali na njoj se pojavljuju vrhunski engleski muzičari. Na kraju turneje, u oktobru 1980. godine, Čola rasprodaje tri koncerta u beogradskoj hali “Pionir”. Na jednom od njih posljednji put uživo pjeva svoj tadašnji mega hit “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

U Londonu 1981. godine snima album “Malo pojačaj radio”, koji karakteriše nešto čvršći zvuk, a izdvajaju se hitovi “Mađarica”, “Nove lakovane cipele”, “Kažeš da ti nekad izgledam ko Dunav”. U pjesmi “Što si prepotentna”, Čola se prvi put pojavljuje kao kompozitor. Album je prodan u više od 300.000 primjeraka.

Tokom 1982. ide na turneju, na kojoj održava 55 koncerata, a prate ga članovi beogradske grupe “Generacija 5”. Tada nastupaju i u Prištini, u kojoj zbog demonstracija niko punih godinu dana nije svirao.

Na beogradskom Tašmajdanu 10. juna 1982. godine, okuplja više od osam hiljada fanova iako je cijena karte bila, za to vrijeme, astronomskih 100 dinara.

» Nastavak feljtona: Čekajuć’ za Travnik vezu (8)

« Prethodni dio feljtona: Najdraža ličnost godine (6)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *