Put kojim ni ptice nisu letjele

Put kojim ni ptice nisu letjele
Put kojim ni ptice nisu letjele
Trećeg dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji balističar Mirza Sabljica ponovio je da su u zgradama na Grbavici pronađena “snajperska gnijezdaâ” i da on smatra da su tramvaji u novembru 1994. godine gađani iz tog pravca.

Mirza Sabljica, nekadašnji balističar Centra službe bezbjednosti (CSB) iz Sarajeva, u nastavku unakrsnog ispitivanja je ponovio da su balističke istrage o pojedinim snajperskim napadima na tramvaje u novembru 1994. godine pokazale da su hici najvjerovatnije ispaljeni iz bijelog nebodera na Grbavici, koja je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

“Niti jedna balistička istraga urađena za vrijeme rata ne može da se smatra sto posto tačnom. Radili smo u jako teškim uslovima i sa vrlo primitivnom opremom. Ipak, pošto su nakon rata pronađena ‘snajperska gnijezda\’ baš u toj bijeloj zgradi, ubijeđen sam da je snajperska vatra na tramvaje otvarana upravo odatleâ”, objasnio je Sabljica.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Karadžić je, između ostalog, učestvovao i u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem širenja terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.
Na teret mu se stavlja 15 incidenata snajperisanja u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine, prilikom kojih su poginule dvije, dok je više od 20 osoba ranjeno.

Optuženi je svjedoku na ovom ročištu prezentovao i izvještaj o jednom od incidenata iz novembra 1994. godine koji su, prema njegovim riječima, uradili francuski vojnici UNPROFOR-a i u kojem se navodi da je snajperski hitac došao od strane Armije BiH (ABIH), koja se nalazila između srpskih položaja i trase kuda je tramvaj prolazio.

“Gospodine Karadžić, to bi značilo da je ABiH bila na Vilsonovom šetalištu. Vrlo dobro znate da u toku rata tamo ničeg nije bilo, osim linije razgraničenja. Tuda ni ptice za vrijeme rata nisu letjeleâ”, kazao je svjedok, dodavši da prvi put čuje za rezultate UNPROFOR-ove istrage i da ne može da ih komentariše.

Ovaj svjedok je 1994. i 1995. godine učestvovao u istragama više snajperskih i artiljerijskih incidenata iz optužnice protiv Karadžića, uključujući i desetak istraga o napadima na sarajevske tramvaje.

On je na ovom ročištu ponovo na zahtjev optuženog objasnio metodologiju rada koju su koristili članovi istražnog tima prilikom uviđaja mjesta artiljerijskih i snajperskih incidenata.

Nastavak ročišta zakazano je za danas, 14. oktobra 2010. godine, kada će optuženi završiti unakrsno ispitivanje ovog svjedoka.

bim.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *