Putovanje kroz kulturnu baštinu Jevreja

Aškenaška sinagoga u Sarajevu
Aškenaška sinagoga u Sarajevu
U Sarajevu od 16. augusta do 1. septembra 2010. godine boravi grupa od 40 mladih Izraelaca – studenata s različitih izraelskih univerziteta.

Oni su gosti Jevrejske opštine u Sarajevu i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”. Svrha boravka u Bosni i Hercegovini je istraživanje kulturne baštine bosanskohercegovačkih Jevreja. Tokom boravka će obići i druga mjesta koja su značajna za historiju Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Rezultati ovog istraživanja će, po završetku projekta, biti prezentirani u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, a biće objavljena i publikacija koja će biti na raspolaganju Jevrejskoj zajednici BiH. Prezentacija će biti održana danas 31. augusta u Jevrejskoj opštini Sarajevo.

“Putovanje kroz jevrejsku kulturnu baštinu” je program Zalman Shatar Centra za jevrejsku istoriju. Ovaj jedinstveni projekt ima dvojaku misiju: jačanje jevrejskog identiteta među mladim Izraelcima i dokumentiranje jevrejskog naslijeđa u različitim jevrejskim centrima širom svijeta. Od 2002. studentske delegacije su dokumentovale jevrejsku baštinu različitih jevrejskih zajednica širom Evrope i Azije te su tako do sada posjetile i istražile naslijeđe jevrejskih zajednica u Turskoj (Izmir), Slovačkoj (Košice), Češkoj (Brno), Rumuniji (Oradea), Bugarskoj (Sofija), Grčkoj (Tesaloniki), Indiji (Mumbai), Gruziji, Mađarskoj (Debrecin).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *