Putujući svećenik nepostojeće religije stiže u Sarajevo

Promocija knjige ‘Crni molitvenik’, Marka Tomaša biće održana u sarajevskom Zvonu, 7. jula 2015. godine od 21 sat.

Marko Tomaš
Marko Tomaš

Uz spominjanje pisca Marka Tomaša uvijek će stajati nomadstvo kao posljedica života djeteta vojnog lica, časopis Kolaps koji je osnovao sa grupom istomišljenika i jednom istomišljenicom u Mostaru, te knjižara Utopija u kojoj je svojevremeno u Splitu vodio i organizovao kulturne događaje.

Tomaš danas živi u Mostaru koji mu, sa svim svojim nesavršenostima, nekako i najbolje pristaje. Objavio je niz pjesničkih zbirki, jednu zbirku priča i knjigu o princu nogometa Ivici Osimu. Nedavno je u izdanju zagrebačkog Algoritma i beogradskog LOM-a izašla nova knjiga Marka Tomaša ‘Crni molitvenik’, a i ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacija Farah Tahirbegović, rijetke koja u BiH još uvijek ima dignitet.

Marko Tomaš je odličan pjesnik, pripovjedač i kolumnista koji s jednakim uspjehom može pisati o fudbalskim asovima, muzičkim idolima ili ljetnjoj melanholiji u iščekivanju čuda koje bi podrazumijevalo da postanemo bolji ljudi.

Rado će izbjeći razgovore o književnosti, tačnije o domaćoj književnoj sceni, ne želeći biti dijelom neproduktivnih polemika radije će predložiti razgovor na temu izgradnje striptiz bara u blizini nekog svetog mjesta. Uprkos nagradama i pohvalama od kritike i publike Tomaš sebe smatra običnim dripcem koji se pokušava provući kroz život glumeći putujućeg svećenika nepostojeće religije.

Još uvijek nije krenuo linijom manjeg otpora i za njega nezavisnost nema cijenu: ‘Čovjeka ne određuju izbori koje je napravio, određuju ga šanse koje je propustio’, napisao je jednom prilikom Marko Tomaš.

Bilo bi šteta propustiti julski susret sa dragim pjesnikom tokom kratkog pristajanja na sarajevskom kolodvoru.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *