Radioaktivnom bojom iz zgrade Parlamenta bojili kuće i stanove

Više stotina litara radioaktivne boje, preko 15 godina bilo je smješteno u prizemlju zgrade nekadašnje vlade, današnjeg Parlamenta BiH, što je otkrila bečka Međunarodna agencija za nuklearnu energiju u sklopu projekta kojeg je realizovala u Sarajevu.

Kako je ispričao jedan od vojnika Armije BiH, radioaktivna boja završila je na zidovima stanova i na fasadama njihovih kuća, jer je bila, “kako su prenosili oni koji su je koristili, jako dobra”.

Naime, pored vladine zgrade bila je prvi linija odbrane prema okupiranoj Grbavici. Nekoliko vojnika jednu se noć spustilo do prostorije u podrumu zgrade i tada su pronašli ozračenu boju. Vratili su se za nekoliko dana te su “boju” krenuli dijeliti između sebe, ali i drugima kojima je bila potrebna.

Tek 1999. godine neimenovani vojnik je saznao da je posrijedi radioaktivna tečnost, a poslije je dobio informacije kako je veći broj vojnika koji su došli u kontakt sa tom bojom preminuo od raznoraznih bolesti.

Stručnjaci iz Međunarodne agencije pomogli su Federalnom zavodu za javno zdravstvo 1998. kako bi opasni otpad premjestili na sigurnije mjesto. U izvještaju bečke agencije stoji da je “prostorija u kojoj je bilo skladište radioaktivne boje dekontaminirana i zapečaćena, a bačve koje sadrže opasnu boju, zajedno sa radioaktivnim otpadom premještene su izvan grada na sigurniju lokaciju”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *