Radionice o sigurnosti djece na internetu i eNasilju

Radionice o sigurnosti djece na internetu i eNasilju
Radionice o sigurnosti djece na internetu i eNasilju
Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (owpsee) organizuje dvije radionice u okviru Kids Festa 2011 o sigurnosti djece na internetu i eNasilju – „Surfaj sigurno“ i „Mogu bez nasilja“.

Svjedoci smo rapidnom rastu broja korisnika interneta posljednjih godina, kako u regionu, tako i u Bosni i Hercegovini (BiH). U nekim zemljama kao što su Španija, Danska ili Norveška pristup Internetu danas se smatra temeljim ljudskim pravom. Ipak, u isto vrijeme raste i rizik izlaganja djece potencijalno štetnim sadržajima na internetu, na šta roditelji u zemljama Balkana nisu baš spremni.

Na primjer, prema podacima s kraja prošle godine, u BiH postoji preko 870 000 korisnika Facebooka, danas možda i milion, što je četvrtina stanovnika BiH. Privlačnost i korisnost Facebooka kao društvene mreže neosporni su, ali ovaj medij sa sobom nosi i mnoge zamke o kojima ni roditelji ni djeca previše ne razmišljaju – za šta se koriste njihovi lični podaci, ko sve može vidjeti njihove informacije i fotografije, ko može kontaktirati njihovu djecu…

owpsee kontinuirano radi na podizanju svijesti, kako kod roditelja, nastavnika, odgajatelja, tako i kod djece i mladih, o opasnostima koje internet donosi. S tim ciljem kreirali smo dvije radionice namjenjene djeci tokom kojih razgovaramo sa djecom o tome šta sve može krenuti loše, kako se zaštititi i kako reagovari kada su izloženi neprimjerenim sadržajima ili eNasilju kao jednoj od formi vršnjačkog nasilja koje je na Internetu dobilo poseban zamah.

Održavanje radionica omogućili su nam Gruppo di Volontariato Civile iz Italije i Cooperazione Italiana.

Radionice se održavaju 11, 12, 13 i 14. juna od 14.00. do 16.30. u Zetri. Za više informacije kontaktirajte Šejlu Dizdarević, putem email adrese sejla.dizdarevic@oneworldsee.org ili putem telefona 063 640 410.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *