Radovan Karadžić i trikovi

Teme jutrošnjeg dijela unakrsnog ispitivanja Davida Harlanda, bivšeg visokog dužnosnika UNPROFOR-a, bile su pad Goražda i Srebrenice, a optuženi Radovan Karadžić ustvrdio je kako su to sve bili trikovi Armije RBiH.

masovni Radovan

Radovan Karadžić ustvrdio je kako je Armija RBiH namjerno napustila položaje oko Goražda, kako bi navukla Vojsku RS da prodre dalje, a da pri tom Srbi nisu znali da je u zoni između ostala UNPROFOR posada. Tada je više pripadnika međunarodnih vojnih snaga ranjeno, a jedan je na kraju podlegao. Potom su uslijedili zračni udari NATO-a na položaje vojske bosanskih Srba, jer, kako je kazao svjedok, nisu htjeli prekinuti vatru.

Svjedok je kazao kako se ne slaže s tvrdnjom optuženog da je akcija sprskih snaga bila kontraofanziva na raniju ofanzivu snaga Armije. Kardžić je tvrdio i da su sprske vojne snage vodile borbe samo jugoistočno od Srebrenice, želeći tamo prekinuti putne komunikacije. U izvješću generala Žanvijea od 10. srpnja 1995. godine on tvrdi da su Srbi napadima na Srebrenicu željeli postići svoje veće ciljeve: smanjiti veličinu enklave, osigurati putne komunikacije ka sjeveru i zapadu, eliminirati prijetnju napadima bh. patrola iz zasjede i povećati kontrolu nad enklavom, te ponovno uspostaviti kontrolu nad rudnikom boksita.

Svjedok je ustvrdio da taj dokument nije vidio i da je on procjena koja nije sasvim prikladna situacija. “U njemu nema ničega o tome da Srbi imaju namjeru eliminirati cijelu enklavu, iako je u tom momentu bilo jasno da će to učiniti. Ova procjena je dramatično netačna u tom trenutku”, kazao je Harland.

Nadalje, svjedok je zanijekao da su konvoji UNPROFOR-a služili sa krijumčarenje oružja Armiji RBiH. Kazao je kako su Srbi ukrali na stotine vozila UNPROFOR-a i nikad ih nisu dobili natrag. Oružje i oprema prevožena konvojima bila je isključivo za potrebe UNPROFOR-a, kazao je Harland, tvrdeći kako su Srbi kod Srebrenice nizozemskim pripadnicima UN-a oduzeli puškomitraljez koji je sastavni dio njihove opreme. Iako je u Armiji RBiH bilo kriminogenih elemenata, to u pravilu nije bila praksa, kazao je Harland.

ftv / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *