RAK, Let 3 i Selma Bajrami

Zbog bosanske pjevačice Selme Bajrami i kontroverzne, hrvatske muzičke grupe Let 3, Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) izrekla je pismeno upozorenje RTRS-u i TV Vogošći.

Upozorenje je na adresu RTRS-a stiglo zbog emitiranja “Operacije trijumf”, velikog zajedničkog projekta BiH, Srbije i Hrvatske, i to od 30. septembra prošle godine u popodnevnom terminu u kojem su gostovali i letovci. RTRS je preko tzv. call sistema skrenuo pažnju gledateljima na mogućnost emitiranja neprimjerenog sadržaja, ali iz RAK-a ističu kako to nije bilo – dovoljno.

“Obzirom na vrijeme u kojem je program emitiran, ovakav način upozorenja nije mogao ostvariti potpunu zaštitu djece i maloljetnika”, objašnjenje je upozorenja iz RAK-a.

Dok su kontroverzni Riječani “krivi” za ukor RTRS-a, pjevačica Selma Bajrami “kriva” je za ukor TV Vogošće. I to njen spot u kojem se, odjevena kao učiteljica, pojavljuje pred djecom “potkupljujući” ih bombonama i skidanjem odjeće.

“Poruka koja se spotom šalje dovodi u pitanje dobrobit i dostojanstvo djece i maloljetnika. Emitiranjem predmetnog spota postaja je propustila postupiti u skladu sa osnovnim normama profesionalnog novinarstva koje se tiču odgovornosti prema publici, posebno prema djeci i maloljetnicima”, komentar je Agencije na spot prikazan u 19.10 sati u decembru 2008.

Dok su se najnovije kritike i kazne iz RAK-a najčešće odnosile na zaštitu djece, NTV IC Kakanj izrečeno je upozorenje zbog kršenja prava na odgovor, smatrajući da je ta stanica izvukla iz konteksta izjavu jedne od učesnica javne rasprave te joj dala potpuno drukčiji ton.

Inače, upravo je neočekivano ponašanje članova grupe Let 3 nedavno bilo razlog zašto je Aleksandar Stanković, voditelj HTV emisije “Nedjeljom u 2”, istu morao naprasno prekinuti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “RAK, Let 3 i Selma Bajrami”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.