Raspjevana bruka i sramota!

Primiće nam se izbor za Pjesmu Evrovizije. Jedni viču super pjesma, drugi viču plagijat, treći nit’ romore, nit’ govore – il’ ne znaju il’ ih ne interesuje još jedna mogućnost predstavljanja Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog (atribut).

Muzička nagrada Davorin

U sjeni “bistrovodne kraljice” (grupa Regina /prev. Kraljica/ pjesmom Bistra voda predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem evrovizijskom takmičenju EUROSONG u Moskvi) je dodjela još jedne troglave bosanskohercegovačke muzičke spletke – nagrade “Indexi”, ranije poznate kao “Davorin”.

U prethodnom periodu, tačnije od 2002. godine, individua poznata pod imenom Josip Dujmović je “žario i palio” bosanskohercegovačkim medijima pričom o bosanskohercegovačkoj muzičkoj nagradi koja će nositi ime “Davorin”, kao omaž i odavanje počasti Davorinu Popoviću, pjevaču prve bosanskohercegovačke rock grupe Indexi.

Ono što se desilo u posljednjih 6 godina sa ovom nagradom je najblaže rečeno – BRUKA. Dujmović je u 6 godina postojanja nagrade uspio ovaj događaj svesti na kafanski nivo, dodjele prema sumnjivim aršinima i ne obavezno, od raje pa i kritike ljubljenim muzičarima, u polumračnim jeftino iznajmljenim prostorima. Ali to je samo uvod u ono što slijedi.

Dođe sedma godina dodjele i zapita se autor ovih redova šta je sa ovogodišnjom organizacijom događaja.

Zapita se jer je u ovoj totalno dezorganizovanoj državi (ako je ovo uopšte država) odavno, a silom prilika, prestao aktivno pratiti sve što znači razbibrigu. Najvažniju sporednu stvar na svijetu samo imbecili još prate u nadi da će “Savez” doći pameti i uspostaviti normalan sistem takmičenja bez potkupljivanja sudija, bez očekivanih pobjeda domaćina, bez ponižavanja naših navijača u cijelom svijetu koji dušom i srcem navijaju za Bosnu i Hercegovinu sastavljenu zbrda-zdola od igrača za koje se nije ni znalo da postoje dok nije zafalilo i igrača kojima mediji moraju ganjati putne isprave da bi ponijeli nacionalni dres. Riječ je o reprezentaciji čiji selektor, koliko god bio voljen od publike ipak ne preza od želje vođenja momčadi još uvijek nepostojećeg trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, time jasno stavljajući do znanja koliko je on spreman i sposoban održati zajedništvo tima koji bi u ovom vremenu efemernih vrijednosti trebao biti primjer mnogima kako da se ponašaju u radu i životu.

No, vratimo se posljednjem uporištu, nečemu u čemu smo uvijek bili jaki, nečemu čemu smo učili ostale na Balkanu, nečemu po čemu smo kao država (tad republika) bili priznati gdje god je svirao gramofon (preteča kasetofona) i kasetofon (preteča mp3 “plejera”). Vratimo se bosanskohercegovačkoj muzici i ovome što se naziva muzičkom nagradom.

Dođe dakle, sedma godina dodjele bosanskohercegovačke muzičke nagrade “Davorin”. E, pa od ove godine se neće zvati “Davorin” nego “Indexi”, vjerovatno zbog autorskih prava ili nešto tome slično, pošto od ove godine ovu manifestaciju više ne vodi pominjani Dujmović, koji je u međuvremenu uzeo pinku* (*uzeti pinku = zaraditi na brzinu) na objavljivanju memoara legendarnih Indexa.

Ove godine organizaciju takmičenja za NAJ u našoj muzici preuzima agencija Panta Rhei iz Sarajeva. I autor ovih redova na preporuku prijateljice da glasa za ovogodišnje NAJ posjeti zvaničnu stranicu nagrade, “Davorin”, pardon “Indexi”, uvjeren da će stvari krenuti normalnim tokom, i da će “Davorin”, ustvari “Indexi” dobiti zasluženu pažnju, smisao i svrhu.

Na naslovnici zvanične stranice bosanskohercegovačke muzičke nagrade kliknem sliku “IZABERI SVOJ ALBUM, IZVOčAČA, PROJEKAT, PRODUKCIJU…” i tamo me dočekuje šlag na tortu cijele ove priče.

Osmišljeno kao virtuelna glasačka kutija svih koji žele učestvovati u odabiru laureata ovogodišnje dodjele bosanskohercegovačke muzičke nagrade, bar sam do sada bio uvjeren da se radi o tome. Krenuh glasati…

1. kategorija: POP ALBUM GODINE
Od 32 ponuđena imena 5 je, bar porijeklom, iz Bosne i Hercegovine

2. kategorija: ROCK ALBUM GODINE
Od 25 ponuđenih imena 4 je iz Bosne i Hercegovine

3. kategorija: BLUES, DUB REGGAE & ALL
Od 7 ponuđenih imena 1 je iz Bosne i Hercegovine

4. kategorija: HIP HOP ALBUM GODINE
Od 13 ponuđenih imena 2 su iz Bosne i Hercegovine

5. kategorija: ETNO-WORLD ALBUM GODINE
Od 13 ponuđenih imena 4 je iz Bosne i Hercegovine

6. kategorija: PROJEKT ALBUM GODINE
Od 16 ponuđenih projekata 1 je iz Bosne i Hercegovine

…i da ne nabrajam dalje. Bruka! Ako Vam se ne gadi, sami možete pogledati svih 18 kategorija. Napominjem, ista ili gora situacija je u svakoj. U nekima čak i nema bosanskohercegovačkih izvođača.

O glasanju i mogućnosti višestrukog davanja glasova ako se malo više razumijete u “aj pi” i “kukije” ne treba trošiti riječi.

Neću ni o jeziku i o tome kako u tri konstitutivna jezika u Bosni i Hercegovini ne postoji riječ BAND, LIVE, ETNO-WORLD, &, ALL, ROCK, to je već tema za neko drugo nizanje činjenica, ali mi zaista ne ide u glavu nedostatak osnovne potrebe afirmisanja svog, vlastitog, prepoznatljivog.

I vjerovatno je ovogodišnji organizator manifestacije iz podnaslova izbacio “bosanskohercegovačka” ostavivši samo “muzička nagrada”, kako se niko ne bi bunio, ali i dalje koristi i “Davorin” i “Indexi” što navodi na zaključak da se radi o ovodržavnom muzičkom odličju.

U ovom raspuštenom i rijetkima bitnom “tročlanom” društvu možda nemamo muzičku produkciju, kao ni, budimo iskreni, bilo kakvu drugu produkciju ali nije li normalno da postojanje nečega, što drugi prepoznaju kao bosanskohercegovačko, i mi sami takvim smatramo i tako se prema tome i ponašamo.

Od mora muzičkih grupa koje godinama tavore na demo sceni jer ih niko ne želi “izdati” ukoliko se sami ne izdaju, jer ih je “državna kultura” odavno izdala, slabo, skoro nikako ne možemo prepoznati imena mogućih pretendenata na estradno nebo naše države, pa makar ti izvođači dolazili iz gradova u kojima živimo. O drugom gradu, makar je udaljen od našeg 20 minuta “autom”, naravno ne znamo ništa.

Možete me nazvati nedovoljno informisanim, i možda ja ne pratim nove vrijednosti i trendove, al’ ovo bi se nekad u nekom vremenu kad je postojao smisao i kad se čuvao obraz, dobro ublaženim i umotanim riječnikom nazvalo – SRAMOTA!

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *