Rat – konstitucija totalitarnog tijela

Rat - konstitucija totalitarnog tijelaU četvrtak, 05.03.2009. godine u 19 sati u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija bit će održana promocija knjige Senadina Musabegovića Rat-konstitucija totalitarnog tijela koja je objavljena 2008. godine u izdavačkoj kući Svjetlost.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić i prof. dr. Muhamed Dželilović.

Senadin Musabegović, rođen 1970. godine u Sarajevu je sarajevskoj publici poznat kao pjesnik, autor tri zbirke poezije: Udarci tijela (1995), Odrastanje domovine (1999) i Rajska Lopata (2004), esejist i docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njegova zbirka poezije Odrastanje domovine dobila je vrlo visoke ocjene književne kritike 1999. godine za koju su uslijedile i nagrade Društva pisaca kao i nagrada Planjax za najbolju knjigu i najbolju zbirku poezije izdatu na prostoru Bosne i Hercegovine za 1999. godinu. Musabegović od 1995. godine objavljuje teorijske tekstove koji problematiziraju pitanja savremene političke filozofije koji su objavljivani u internacionalnim i bosanskohercegovačkim stručnim časopisima.

“Rat-konstitucija totalitarnog tijela” je prevedena i prerađena doktorska disertacija Senadina Musabegovića koju je autor odbranio na Evropskom institutu u Firenci na engleskom jeziku 2004. godine.

„Rat-konstitucija totalitarnog tijela” je knjiga koja je, po riječima Petera Wagnera, profesora Evropskog instituta u Firenci: „smještena na raskršću historijske sociologije i kulturne historije, s jedne strane, i socijalne teorije i političke filozofije, s druge, koja pruža snažnu analizu utjecaja ratnog iskustva na pojavu određenih kolektivističkih političkih teorija u dvadesetom vijeku, posebno komunizma i totalitarne verzije nacionalizma. Pored profesora Wagnera koji je bio mentor pri izradi ovog teorijsko-esejističkog djela, objavljene komentare o knjizi dali su i profesor Univerziteta u New York-u Steven Lukes, profesor Evropskog univerziteta u Firenci Bo StrÃ¥th, kao i profesori Sarajevskog univerziteta, prof. dr. Tvrtko Kulenović i prof. dr. Ugo Vlaisavljević: „originalno i impresivno djelo o ratu i fikciji tijela” (Bo StrÃ¥th), „živopisna i snažna studija političkog simbolizma koji je označio totalitarne režime dvadesetog vijeka” (Steven Lukes), „posebno važna knjiga po tome što ispunjava najvažnije očekivanje od neke teorije: da stvari pokaže na neočekivan način, da nam omogući da ih drugačije vidimo.” (Ugo Vlaisavljević), „Ljudsko tijelo oduvijek je bilo prisutno u umjetnosti i uglavnom odsutno iz humanisičkih znanosti, Senadin Musabegović je, bar u ovom našem dijelu svijeta, napravio prvi prodor u tom smislu.” (Tvrtko Kulenović).

Knjiga Rat-konstitucija totalitarnog je nagrađena na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Federalnog ministarstva i obrazovanja i nauke BiH u 2006. godini, a bit će promovirana u Sarajevu, u četvrtak, 05. marta u 19 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *