Kategorije
Sarajevske novosti

Rat mi je počeo kada si me ti isprebijao

Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi tukao 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica.

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Svjedok pod pseudonimom S13 rekao je kako su ga u aprilu ili maju 1992. godine zaustavila trojica vojnika, među kojima i jedan nižeg rasta sa šeširom na glavi, a za kojeg je naknadno saznao da je optuženi Vlahović.

“Djecu sam izmjestio s Grbavice i otišao sam ih posjetiti tog kobnog dana. U povratku sam sreo jednog muškarca, s kojim sam se Grbavicom vraćao kući. Zaustavila su nas trojica naoružanih vojnika u maskirnim uniformama i tražili lične karte. Nakon što su vidjeli podatke, vozača su pustili, a mene je Batko izudarao pendrekom po glavi i tijelu”, ispričao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Svjedok je rekao da ga je Batko potom odveo u napušteni kafić, gdje mu je svezao ruke iza leđa, nakon čega ga je maltretirao.

“Stavio mi je pištolj u usta, pa mi je govorio da će mi prosvirati koljeno, a onda mi je rekao: ‘Čime ćeš glavu otkupiti?’ Rekao sam mu da dovuče kamion i sve ću mu stvari iz stana utovariti”, kazao je svjedok.

Prema iskazu svjedoka, Vlahović ga je potom odveo u “štab” i uveo u jednu prostoriju, gdje ga je zavezao za radijator. Zaštićeni svjedok je rekao da su ga u toj prostoriji Vlahović i još jedan vojnik “šakama i nogama” pretukli, od čega je bio “izobličen i krvav”.

“U tome svemu čujem neko govori: ‘Zoka, Zoka, šta ćemo sa ovim?’ Nakon toga uđe jedan vojnik i pita me šta je sa mnom, a ja sam mu odgovorio da ne znam i da ovi ljudi nisu normalni”, rekao je svjedok, nakon čega je pušten iz “štaba”, te je dan nakon napustio Grbavicu.

Optuženi Vlahović je zaštićenom svjedoku postavio nekoliko pitanja o tome da pokuša precizirati u kojem mjesecu su se desili događaji o kojima je svjedočio, na što svjedok nije znao odgovoriti. Potom je Vlahović upitao svjedoka: “Da li znate kada je počeo rat?”, na što je svjedok odgovorio: “Rat mi je počeo onog trenutka kada si me ti isprebijao.”

Prije saslušanja zaštićenog svjedoka, Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva o spajanju dviju optužnica.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli 2011. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *