Rat mi je počeo kada si me ti isprebijao

Optuženi Vlahović je zaštićenom svjedoku postavio nekoliko pitanja o tome da pokuša precizirati u kojem mjesecu su se desili događaji o kojima je svjedočio

Veselin Vlahović Batko u pritvoru nakon hapšenja

Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi tukao 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica. Svjedok pod pseudonimom S13 rekao je kako su ga u aprilu ili maju 1992. godine zaustavila trojica vojnika, među kojima i jedan nižeg rasta sa šeširom na glavi, a za kojeg je naknadno saznao da je optuženi Vlahović.

“Djecu sam izmjestio s Grbavice i otišao sam ih posjetiti tog kobnog dana. U povratku sam sreo jednog muškarca, s kojim sam se Grbavicom vraćao kući. Zaustavila su nas trojica naoružanih vojnika u maskirnim uniformama i tražili lične karte. Nakon što su vidjeli podatke, vozača su pustili, a mene je Batko izudarao pendrekom po glavi i tijelu”, ispričao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Veselin Vlahović Batko na optuženičkoj klupi

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Svjedok je rekao da ga je Batko potom odveo u napušteni kafić, gdje mu je svezao ruke iza leđa, nakon čega ga je maltretirao.

“Stavio mi je pištolj u usta, pa mi je govorio da će mi prosvirati koljeno, a onda mi je rekao: ‘Čime ćeš glavu otkupiti?’ Rekao sam mu da dovuče kamion i sve ću mu stvari iz stana utovariti”, kazao je svjedok.

Prema iskazu svjedoka, Vlahović ga je potom odveo u “štab” i uveo u jednu prostoriju, gdje ga je zavezao za radijator. Zaštićeni svjedok je rekao da su ga u toj prostoriji Vlahović i još jedan vojnik “šakama i nogama” pretukli, od čega je bio “izobličen i krvav”.

“U tome svemu čujem neko govori: ‘Zoka, Zoka, šta ćemo sa ovim?’ Nakon toga uđe jedan vojnik i pita me šta je sa mnom, a ja sam mu odgovorio da ne znam i da ovi ljudi nisu normalni”, rekao je svjedok, nakon čega je pušten iz “štaba”, te je dan nakon napustio Grbavicu.

Optuženi Vlahović je zaštićenom svjedoku postavio nekoliko pitanja o tome da pokuša precizirati u kojem mjesecu su se desili događaji o kojima je svjedočio, na što svjedok nije znao odgovoriti. Potom je Vlahović upitao svjedoka: “Da li znate kada je počeo rat?”, na što je svjedok odgovorio: “Rat mi je počeo onog trenutka kada si me ti isprebijao.”

Prije saslušanja zaštićenog svjedoka, Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva o spajanju dviju optužnica.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli 2011. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.