Ratni dug plaćaju i oni koji nisu imali plin

plinNa decembarskim računima potrošači plina dobili su uredno fakturisanu posebnu taksu za izmirenje duga Ruskoj Federaciji u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine.

Taksa se obračunava domaćinstvima tri puta godišnje, čak i onima koji nisu imali ni trošili plin u ratu.

Federalna inspekcija i ombudsmen za ljudska prava nisu konkretno reagirali na porez koji se naplaćuje već cijelu godinu. Nema reakcije ni od brojnih Udruženja za zaštitu potrošača. U Savezu za zaštitu potrošača tek konstatiraju da su potrošači nezaštićeni i dovedeni pred svršen čin – ili će plaćati, ili neće – pa će se smrzavati.

Vlasti su pristale da otplata ratnog duga ide preko leđa potrošača uvođenjem takse na utrošeni plin kako bi se izmirio i klirinški dug Ruske Federacije prema našoj zemlji. Taksa će se plaćati sve dok se ne završi prebijanje klirinškog duga.

Istovremeno, građani u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ne plaćaju taksu na utrošeni plin, iako je sporazumom utvrđena istovjetna obaveza i za potrošače na ovom području.

Plaćanje takse u Federaciji BiH sigurno bi palo na sudu kad bi građani imali primanja da mogu pokretati tužbe. Ovako, plaćaće ratni dug, a dokada – to nigdje u sporazumu nije navedeno.

ftv / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *