Razgovor povodom izložbe Alhemija 1970-2010 Edina Numankadića

Edin Numankadić: Alhemija 1970 - 2010Samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Edina Numankadića, kojom se obilježava četrdeset godina njegovog umjetničkog djelovanja, biće otvorena u Sarajevu 26. maja 2010. godine.

Isti dan će, u izložbenom prostoru Hanikaha, biti priređen razgovor najuglednijih regionalnih kritičara umjetnosti o Numankadićevom opusu.

U ciklusu samostalnih izložbi velikana svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti. Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa ovu izložbu priređuju u saradnji, u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha.

Slijedeći praksu analitičkog sagledavanja izložbi u ciklusu „velikani savremene svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti”, Ars Aevi u povodu otvaranja izložbe „Alhemija 1970-2010.” Edina Numankadića priređuje razgovor u kojem će učestvovati prestižni regionalni eksperti, poznavaoci djela Edina Numankadića u proteklim decenijama, Zvonko Maković, Ješa Denegri i Irfan Hošić.

Dr. Zvonko Maković u ovom projektu je preuzeo ulogu kustosa i odabirom djela prikazanih ovom postavkom i pratećim analitičkim tekstom još jednom ukazao na najznačajnije aspekte Numankadićevog stvaralaštva u proteklih 40 godina i na njegovu ulogu u tokovima savremene umjetnosti u regionalnim okvirima. Maković je jedna od najznačajnijih figura likovne kritike u jugoistočnoj Evropi, istaknuti profesor i kustos značajnijih projekata poput hrvatskog nacionalnog Paviljona na Venecijanskom bijenalu 2001. godine, kao i autor preko 30 knjiga i stotine naučnih i stručnih tekstova.

U razgovoru će učestvovati i dr. Jerko Denegri iz Beograda kojeg javnost dobro poznaje kao jednog od najznačajnijih kritičara i historičara umjetnosti bivšeg jugoslavenskog područja i dugogodišnjeg kustosa Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu. Ješa Denegri pratio je rad Edina Numankadića od ranih sedamdesetih godina i objavio niz kritičkih i analitičkih tekstova o njegovom opusu u proteklim decenijama.

Mr. Irfan Hošić, magistar historije umjetnosti iz Bihaća napisao je i odbranio magistarski rad na temu „Slikar Edin Numankadić” na katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U pripremi je i istoimena knjiga.

Ars Aevi izložbu „Alhemija 1970-2010.” priređuje u povodu 40 godina djelovanja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara i učesnika avangardnih umjetničkih pokreta u proteklim decenijama. Gazi Husrev-begova medresa stavila na raspolaganje impozantne historijske izložbene prostore za ovu izložbu, Kuršumli medresu i Hanikah, i preuzela na sebe ulogu aktivnog partnera i promotora ovog projekta od velikog značaja za bosanskohercegovačku likovnu scenu.

Izložba Edina Numankadića „Alhemija 1970-2010” bit će otvorena u Kuršumli medresi i Hanikahu u srijedu 26. maja 2010. u 19.30, a razgovor u Hanikahu započet će 90 minuta ranije, u 18 sati. Posjetitelji se savjetuju da svoja mjesta u Hanikahu rezerviraju putem emaila arsaevi@arsaevi.ba ili telefona 033 216 919.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *