Regionalna konferencija o jeziku, historiji i kulturi Roma

RomiDvodnevna regionalna konferencija “Jezik, historija i kultura Roma – Jučer-danas-sutraâ” počela je u Sarajevu.

Cilj skupa je promoviranje romskog jezika i ukazivanje na njegovo nestajanje, a organizira ga udruženje Kali Sara – Romski informativni centar, u saradnji s Programom MDG-F Poboljšanje kulturnog razumijevanja u BiH i Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Procjenjuje se da u BiH živi između 80.000 i 100.000 Roma, a svega tri do pet posto njih svakodnevno komunicira na romskom jeziku, između 10 i 15 posto ‘poznaju’ romski jezik, ali im nije svakodnevno komunikacijsko sredstvo i oko 20 posto samo u posebnim prilikama primjenjuje površno znanje maternjeg jezika, saopćeno je iz Udruženja Kali Sara. U Udruženju ističu da su ovo poražavajuće činjenice i da se za 10 do 20 godina može desiti da u BiH niko ne govori romskim jezikom, a slično je još u nekim zemljama u regiji. Radi opstanka romskog jezika na ovim prostorima, njegove standardizacije, institucionalizacije i uvrštavanja u školske planove i programe, u skladu s Akcionim planom o obrazovnim potrebama Roma i prioritetima Dekade Roma 2005.-2015. godine, organizira se i ova konferencija.

Kako je u razgovoru Feni istaknula Sanela Bešić, predsjednica Udruženja “Kali-Sara- Romski informativni centar”, standardizacija romskog jezika i uključenje romske kulture u školski nastavni program dug je proces, a ovom konferencijom želi se ukazati na moguća rješenja.

Konferenciji prisustvuju lingvisti i historičari predstavnici Roma, te predstavnici institucija vlasti i civilnog sektora koji su uključeni u proces obrazovanja Roma.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *