Regionalna konferencija o ribarstvu

Veterinarski fakultet u SarajevuJučer je, u organizaciji Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu počela prva regionalna konferencija o ulozi ribarstva u proizvodnji hrane i ruralnom razvoju.

Cilj naučno-stručnog skupa, organizovanog u okviru obilježavanja 60 godina Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, je razmatranje mogućnosti ribarstva kao značajne privredne grane kao i uloge veterinarskih službi u njengovom razvoju.

Stručnjaci iz ove oblasti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije će istaknuti značaj stalnog razvoja i unapređenja ribarstva, što će doprinijeti ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju cijelog regiona.

Riba je danas jedini proizvod životinjskog porijekla koji BiH može ponuditi EU, te je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU predviđena godišnja carinska kvota izvoza ribe od 60 tona.

Obzirom na to da je za bosanskohercegovačke izvoznike visina ove kvote nepovoljna predloženo je povećanje kvote na 2'000 tona.

Dekanesa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almedina Zuko je na otvaranju istakla kako je ovaj regionalni skup jedan u nizu događaja kojim će biti obilježena 60. godišnjica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Napomenula je da je ova visokoškolska ustanova jedina u BiH koja obrazuje kadrove za doktore veterinarske medicine, te ima djelatnost specifičnu u odnosu na druge visokoškolske ustanove u BiH.

Ovaj fakultet ima tri vrste djelatnosti – edukativnu, naučnoistraživačku i naučno-tehničku.

Od 8. do 11. decembra 2009. godine, Veterinarski fakultet će svoju 60. godišnjicu obilježiti radno i svečano, a biće održana i finalna radionica – curriculum, akademija. Objavljena je i monografija posvećena djelovanju Fakulteta kao i njegovim osnivačima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *