Religija i školovanje u otvorenom društvu

religijaFond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina organizuje konferenciju na temu “Religija i školovanje u otvorenom društvu: Preispitivanje religijskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini” koja će se održati 28. oktobra 2009. godine u hotelu Europe u Sarajevu.

Cilj konferencije je predstaviti rezultate istraživanja koja propituju postojeće modele religijskog obrazovanja u javnim školama u BiH, i pokrenuti diskusiju sa ključnim akterima i donosiocima odluka iz ove oblasti o predloženim opcijama za unapređenje religijskog obrazovanja kako bi adekvatnije odgovorio specifičnim zahtjevima multikonfesionalnog društva, integracije i izgradnje mira.

Ovaj Projekat je dio ukupnih napora Fonda otvoreno društvo BiH usmjerenih ka unapređenju obrazovnih politika i prakse koje će omogućiti održiv razvoj bosanskohercegovačkog društva zasnovanog na principima tolerancije i uvažavanja pluralističkog karaktera našeg kulturnog i historijskog naslijeđa.

Konferencija je zamišljena kao doprinos javnoj debati zasnovanoj na kritičkom promišljanju i argumentima, debati koja nastoji uključiti sve aktere u društvu u zajedničkom naporu razvijanja modela religijskog obrazovanja u javnim školama koji će biti prihvatljiv svim učenicima bez obzira na njihova religijska ili filozofska ubjeđenja, ili ubjeđenja njihovih roditelja.

Publikacija “Religija i školovanje u otvorenom društvu” > download

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *