Retrospektivna izložba Nesima Tahirovića

Nesim TahirovićRetrospektivna izložba Nesima Tahirovića, slikara koji već 40 godina stvara svoje specifične likovne svjetove otvorena je u sinoć u galerii Collegium Artisticum.

Na izložbi, koju možete pogledati narednih mjesec dana, izloženo je više od 600 djela ovog Bh. umjetnika.

Na otvorenju izložbe je govorio profesor Zdravko Grebo koji je jučer podsjetio na Dan mladosti, ali i dan kada je tragično nastradala tuzlanska mladost. Govoreći o Nesimu Tahiroviću, kojeg je, kako kaže, sreo samo dva puta, Grebo je rekao da je on čovjek koji kao da i ne pripada ovom svijetu, a opet nekako je vezan za njega.

“Radovi Nesima Tahirovića dolaze iz astralnih visina. Njegovo djelo je obilježeno nekom opčinjenošću, nekom fanatičnošću i kao da pokušava da nam kaže neke stvari o temeljnim vrijednostima poput ljubavi, pravde, istine…”, rekao je Grebo na otvaranju.

Nesim Tahirović je rođen je 23. oktobra 1941. godine u Tuzli. Slikarstvo studirao kod Prof. Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavi se primijenjenom umjetnošću i scenografijom. Tokom četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Radovi mu se nalaze u muzejima, galerijama i brojnim privatnim zbirkama, najčešće u inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine. Živi i radi kao slobodni umjetnik u Tuzli.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *