Retrospektivna izložba Voje Dimitrijevića

djelo Voje DimitrijevićaPovodom 100 godina od rođenja slikara Voje Dimitrijevića u četvrtak, 20. maja 2010. godine, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će biti otvorena retrospektivna izložba ovog uglednog bosanskohercegovačkog umjetnika.

Tim povodom upriličena je press konferencija na kojoj su direktorica Umjetničke galerije Meliha Husedžinović, kustosica Ivana Udovčić i umjetnik Braco Dimitrijević, govorili o značaju Voje Dimitrijevića za bh. kulturni prostor i o poteškoćama tokom realizacije ove postavke.

Rad na izložbi traje već godinu dana. U tom periodu trebalo je pronaći djela Voje Dimitrijevića što nije bio lak zadatak. Neke institucije koje su imale Dimitrijevićeva djela više i ne postoje, a da se dođe do djela koja se nalaze po muzejima izvan BiH bila su potrebna sredstva. Iako su usljedili brojni upiti za podršku izložbi od nadležih ministarstava organizatori nisu dobili čak ni bilo kakav odgovor. Jedina reakcija je stigla iz Grada Sarajevo, koji pomaže štampanje monografije Voje Dimitrijevića.

Izložba će se sastojati od djela koja posjeduju Umjetnička galerija, Muzej Grada Sarajeva, MVP, porodica Dimitrijević i ostali pojedinci i institucije koje imaju u posjedu Dimitrijevićeva djela.

Kustosica Ivana Udovčić podsjetila je na značaj koji je Dimitrijević imao u okretanju bh. likovne scene ka savremenoj umjetnosti. Između ostalog, Dimitrijević je jedan od osnivača grupe Collegium artisticum, začetnik apstraktnog slikarstva na ovim prostorima.

Na izložbi će biti prikazane sve faze Dimitrijevićevog stvaralaštva koji je svojim djelima uvijek bio u skladu s vremenom, a postavka će biti izložena do 6. juna 2010. godine.

Vojo Dimitrijević (1910 – 1980) je jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih slikara 20. vijeka. Njegov umjetnički opus razvijao sa u rasponu od socijalno angažiranog slikarstva, preko geometrijske apstrakcije sve do konceptualnih slikarskih praksi bliskih donekle analitičkom i procesualnom slikarstvu. Zbog svog osebujnog, stilski nehomogenog opusa, Dimitrijević je bio izložen brojnim raspravama struke i politike. Rano napuštanje ideoloških motiva i priključenje avangardnim stremljenjima priskrbilo mu je i epitet “izdajnika revolucije”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *