Rigoroznije kontrole vozača i motorista u Sarajevu

motor u jarkuUlični trkači i nesavjesni vozači stalna su prijetnja svima koji se voze ili pokušavaju da pređu sarajevske ulice.

Iako je broj najtežih nesreća smanjen, sarajevska policija jučer je počela akciju rigoroznije kontrole učesnika u saobraćaju.

Osobe koje prebrzom vožnjom budu ugrožavale bezbjednost saobraćaja, pijani vozači, ili oni koji se ne budu zaustavljali na crveno svjetlo, te oni koji budu vozili bez položenog vozačkog ispita, potencijalni su kandidati za trajno oduzimanje vozila.

Naime, u postojećem Zakonu o prekršajima FBiH postoji odredba prema kojoj se vozačima može oduzeti vozilo, međutim, policajci su imali nedoumice da li da koriste ovu zakonsku mogućnost.

Na nedavnom sastanku čelnika policije i Gorana Salihovića, predsjedinika Opštinskog suda u Sarajevu, doneseni su zaključci da se pored dosadašnjih kazni: novčane sankcije, zabrane upravljanja vozilom na određeno vrijeme i kaznenih bodova uvede i mogućnost oduzimanja vozila.

Naime, bez obzira na svakodnevne policijske kontrole saobraćaja i radare, činjenica je da se na ulicama pojedinci ponašaju kao na trkaćim pistama. Bez obzira što policija ne smatra da na sarajevskim ulicama nema organizovanih utrka, na pojedinim gradskim ulicama nerijetko se, posebno u noćnim satima, daju primijetiti trkači – motociklisti koji ne prezaju da u punoj brzini prođu kroz crveno svijetlo.

Takvim ponašanjem oni ne samo da ugrožavaju svoj život, nego i živote pješaka koji se u tom trenutku nađu na cesti, ali i drugih vozača.

“U Sarajevu policija je registrovala najmanje 120 osoba koje su počinile više saobraćajnih prekršaja (broj prekršaja kreće se od tri do 83). Policija će zauzeti stav i u pogledu uličnih trkača i odlučiti koje se ekstremne brzine u naseljenom mjestu mogu kazniti oduzimanjem vozila”, kaže Nusret Selimović, komandir policijske stanice za bezbjednost saobraćaja MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz policije pojašnjavaju da će se ovim radikalnijim pristupom u sankcionisanju saobraćajnih prekršaja poslati poruka sadašnjim i budućim prekršiocima. Osobi koju policija zatekne da je počinila prekršaj, a ako se radi o višestrukom povratniku, oduzeće se vozilo i izdati potvrda, a automobil ili motocikl će se deponovati do okončanja prekršajnog postupka u prekršajnom odjeljenju Opštinskog suda u Sarajevu.

Prema Selimovićevim riječima, Jedinica za bezbjednost saobraćaja MUP-a KS-a registruje uglavnom najteže udese. Podsjetimo, u 2008. samo ova jedinica registrovala je 613 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 26 osoba. U tri mjeseca ove godine zabilježeno je 140 udesa u kojima je povrijeđeno 108 osoba, među kojima je poginulo četvoro, a teško povrijeđeno 48 učesnika u saobraćaju. U istom periodu 2008. bilo je 139 udesa, poginulo je osam osoba, a teže je povrijeđena 51.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *