Rođendan nijemog filma: Iluzionist u art kinu Kriterion

U četvrtak 22. marta u svijetu se slavi rođendan nijemog filma, a veliku zaslugu za to imaju i braća Lumière. Taj dan i u Kriterionu ćemo obilježiti na skroman, ali ipak prigodan način.

Iluzionist u art kinu Kriterion
Iluzionist u art kinu Kriterion
Tokom čitavog dana u našem mobility roomu ćete imati priliku da gledate filmove braće Lumière. Inače, oni su bili jedni od pionira filmske umjetnosti još od davnog 19. stoljeća. Svoju prvu filmsku projekciju su održali 1895. godine u Parizu, a ta projekcija se sastojala od deset kratkometražnih filmova, uključujući i njihov prvi film “Radnici napuštaju Lumière fabriku”. Oni su također napravili prvi korak ka filmskoj komediji.

U 18 sati u kino sali vas čeka projekcija iznenađenja, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

U 20:20 sati u kino sali će se održati projekcija filma “Iluzionist”. U pitanju je škotsko – engleski animirani film, a režiju potpisuje Sylvain Chomet. Scenarij je baziran na priči francuskog mimičara, režisera i glumca Jacques Tati-a iz 1956. godine. Mnoge kontraverze su okruživale ovaj film, iz razloga što je priča zapravo lično pismo kćerki Jacques Tati-a.

Film govori o iliuzionisti, koji se nalazi u ličnoj krizi i u izoliranom društvo susreće mladu djevojku koja za njega vjeruje da je pravi mađioničar. Režiser film opisuje, ne kao ljubavnu priču već kao odnos između oca i kćerke, koji na sebi specifičan način pokušava da shvati šta znači ljubav i suosjećanje.

Iluzionist

Prvi isječak filma je bio prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. godine, a svoju premijeru film je doživio na Berlinaleu u februaru 2010. godine.

Film je bio nominiran za sve značajnije filmske nagrade, među kojima se izdvaja nominacija za Oskara, Evropsku filmsku nagradu i Zlatni globus. Film je ssvojio Cesar nagradu za najbolji animirani film u februaru 2011. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *