Roditelji spremni za uzbunu

Safet KešoVijeće roditelja čija djeca borave u vrtićima JU Djeca Sarajeva konstituisano je prije dva dana, a za predsjednika je izabran Adnan Drnda, čije je dijete upisano u obdanište Skenderija.

Nakon bure stvorene nezakonitim izborom članova Upravnog odbora Vijeća roditelja, koje je najprije izabrala sama direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović, postavljajući na ta mjesta samo one podobne, te žalbi roditelja resornom ministarstvu, tek 10. marta roditelji su sami, kako nalaže i zakon, izabrali svoje predstavnike.

Novi sastanak sazvan je za 15 dana, na koji smo pozvali i direktoricu i ministra Safeta Kešu kako bi se očitovali o nezakonitom raspisivanju konkursa. Pored ove, druga tačka dnevnog reda odnosiće se na finansijski izvještaj JU Djeca Sarajeva, te najavljeno poskupljenje boravka u vrtićima. Nije riječ o poskupljenju, već ukidanju subvencija Ministarstva kako bi se nadomjestile pare koje im nedostaju u budžetu, kazao nam je jučer jedan od roditelja iz Vijeća.

Dakle, cijena koju su dosad roditelji mjesečno plaćali za boravak djece u vrtiću (140 maraka) biće uvećana za 70 KM jer Ministarstvo, kako su nam rekli roditelji, sufinasiranje u ovom iznosu za svako dijete, ove godine uopšte nije predvidjelo u budžetu Kantona.

Ministar Kešo tvrdi drugačije, te ističe kako je nacrtom budžeta za JU Djeca Sarajeva prošlogodišnji iznos od 1.600.000 KM uvećan za 400 hiljada KM.

“Nema govora o prekidu sufinansiranja boravka djece u obdaništima. Bilo bi dobro da se i Vijeće roditelja zauzme do usvajanja budžeta, te da zajedno osiguramo dodatni novac kako uopšte ne bi došli u situaciju da mijenjamo cijene boravka”, kaže ministar Kešo.

Prema ministrovim riječima, njegov prijedlog je bio da se za vrtiće izdvoji 3,2 miliona maraka, ali to nije odobrila Vlada Kantona.

“Rado ću se odazvati sastanku sa roditeljima, a bićemo sretni ako kroz javnu raspravu uspijemo namaći toliko novca da cijene boravka ostanu iste”, dodaje Kešo.

Na ulazu u vrtić Dječiji grad, koji je smješten na Trgu Barcelone, dvoje roditelja, čije troje djece borave u ovoj ustanovi, postavili su obavještenje kako će u slučaju poskupljenja boravka, koji neće moći platiti, organizovati proteste, ali je list preko noći nestao sa stakla do ulaznih vrata.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *