Roditeljski sastanak sa policijskim osiguranjem

Nakon što je problem u komunikaciji između roditelja i rukovodstva Javne ustanove Djeca Sarajeva dospio na nivo Ministarstva, direktorica Arzija Mahmutović je odlučila odgovoriti na zahtjev za roditeljskim sastankom koji su roditelji uputili još u decembru.

Međutim, u vrijeme dolaska direktorice na sastanak, pred vrtićem su se našla dva policajca. Nejasno je zašto su se tu našli i ko ih je pozvao – policajci su na naše pitanje rekli da ih niko nije zvanično pozvao, već da su na tom mjestu s obzirom da se skupila veća grupa ljudi. Jedna od prisutnih majki tvrdi da nije bilo razloga za “spontani dolazak” policajaca s obzirom da u vrijeme njihovog dolaska pred vrtićem nije bilo okupljenih ljudi.

Direktorica je, pak, roditeljima rekla kako je zabrinuta za sopstvenu sigurnost i da je zbog toga tražila policijsku zaštitu, mada svjedoci tvrde da na sastanak nije došla u pratnji policajaca, već su oni već stajali ispred vrtića . Sve upućuje na to da je policajce ipak neko pozvao pred vrtić.

Direktorica Javne ustanove je potom ograničila ulaz na roditeljski sastanak i to na jednog roditelja po djetetu (ili mama, ili tata, nikako oboje !?!). Roditeljima je pokušala zabraniti da daju izjave medijima i naglasila je svim prisutnima (roditeljima i novinarima) da nakon sastanka neće davati nikakvu izjavu.

Uvrijeđeni postavljenim uvjetima za održavanje sastanka, a pogotovo prisustvom policije, roditelji su odbili u njemu sudjelovati, te su poslali samo dva svoja predstavnika grupe, kako bi od direktorice preuzeli dokumente koji su im obećani na sastanku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kanotna Sarajevo održanom 26. januara.

Ispred vrtića “Leptirić” ostali su roditelji i mediji, koji su zabilježili njihove gnjevne izjave. Policija se povukla na odstojanje od tridesetak metara, gdje su ostali čekati.

Vesna Hadžikarić, majka dječaka koji pohađa vrtić Leptirić rekla nam je kako je veoma uvrijeđena činjenicom da je policija obezbjeđivala mjesto roditeljskog sastanka. “MI smo u našim akcijama koristili metode građanskog djelovanja – poziv na dijalog, pisma, peticije, formiranje interesnih grupa, ali nikada niko od nas nije pokazao ni najmanje nasilničkog ponašanja ili bilo kakve agresivnsti. Možda bi prije policija trebala štititi nas od takvih javnih službenika, ali direktoricu od roditelja sigurno nema potrebe”.

“Predavanje dokumenata” odvijalo se iza zaključanih vrata, a ni sat vremena nakon ulaska predstavnika roditelja Edina Čerimagića i Arlett Stojanović, sastanak nije bio završen.

Roditelji koji su ispred vrtića čekali kraj sastanka, povukli su se usljed velike hladnoće. Policija je i dalje ostala čekati ispred vrtića, no nejasno je zašto, jer tamo više nije bilo “velikog broja ljudi” zbog kojeg su, navodno, došli.

Sastanak je završen nakon sat i pol. Edin Čerimagić, predstavnik grupe roditelja koji je bio prisutan i na sastanku sa ministrom izjavio je sljedeće za Radiosarajevo:

“Mi isprva na roditeljski sastanak nismo željeli zvati medije i htjeli smo da sve prođe u miru. Međutim, kada smo vidjeli da je direktorica zvala policiju, sve je krenulo drugim tokom. Mobitelima smo snimili njihovo prisustvo pred vrtićem, a uskoro su došli neki novinari. Direktorica nam je potvrdila da je ona zvala policiju, s obzirom da ju je veoma strah za sopstvenu sigurnost. Na sastanku smo, praktično, ponovili sve naše zahtjeve, od tačke do tačke. Dobili smo dio tražene dokumentacije, a to se prvenstveno odnosi na normative dječije ishrane. Međutim, ono što nas više zanima jeste kontrola poštivanja tih normativa i tome pripadajući izvještaji, a to nismo dobili. Tražili smo normative koji se tiču boravka djece u vrtićima, kvadrature prostora po djetetu i broja djece po odgajatelju, ali nam je rečeno da je novi dokument u izradi i da ćemo ga dobiti kada bude gotov. Pitamo se zašto ne možemo dobiti na uvid stari dokument? Uprkos našem insistiranju da dobijemo dokumentaciju u vezi sa premještajem odgajateljica iz vrtića u vrtić, nismo dobili istu. Rečeno nam je da ćemo ostatak dokumenata dobiti u petak, na sastanku u JU Djeca Sarajeva,” rekao nam je Čerimagić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *