Ručni radovi sa Bjelašnice

Većina izložene muzejske kolekcije otkupljena je s bjelašničkih sela sredinom prošlog stoljeća.

Amra Madžarević

Izložbom “Ručni radovi s Bjelašnice”, koja je danas otvorena u sarajevskom Brusa bezistanu, a u okviru Festivala “Sarajevska zima”, Muzej Sarajeva započinje cjelogodišnje obilježavanje 60. godišnjice svog postojanja.

Ova izložba predstavlja izbor iz bogatog muzejskog fundusa, a karakteriše je autentičnost proizvoda – od izvornog materijala do procesa proizvodnje. Predstavljeno je niz odjevnih predmeta napravljenih od vune i lana, a koji se proizvode na obroncima Bjelašnice poput više vrsta priglavki, rukavica, marama i torbi kao i dijelovi tkane i pletene narodne nošnje.

Postavka je osvježena i zanimljivim fotografijama velikog formata, kojima je predstavljen život bjelašničkih ljudi, obilježen surovošću i ljepotom planine.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, je na otvaranju izložbe naglasila kako je Bjelašnica izolirana od ostatka svijeta, a to se posebno odnosi na 16 sela sa južne strane ove planine što je dovelo do potpune autohtonosti svih proizvoda, posebno onih od tkanog lana i vune od domaćih ovaca.

“Sramota je što ne postoji niti jedna prodavnica autohtonih proizvoda danas na Bjelašnici, iako žene ove olimpijske planine još uvijek ručno prave različite proizvode. To nije u skladu sa pretenzijama da Bješanica postane turistički centar”, smatra Amra Madžarević.

Većina izložene muzejske kolekcije otkupljena je s bjelašničkih sela sredinom prošlog stoljeća. Od 18 sela, čak 16 ih je gotovo potpuno uništeno u proteklom ratu.

Izložba će biti otvorena do 24. februara 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.