Rudenko oduševio sarajevsku publiku

Koncertom istaknutog ruskog pijaniste Vadima Rudenka sinoć je u sarajevskom Narodnom svečano otvoreno 22. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike.

Vadim Rudenko na 22. SVEM-u (Sarajevo, 10. maj 2016)
Vadim Rudenko na 22. SVEM-u (Sarajevo, 10. maj 2016)

Solističkim recitalom Rudenko je u potpunosti oduševio sarajevsku publiku. Prvi dio koncerta bio je posvećen izvedbama djela Bacha, Mozarta i Brahmsa. Rudenko je pokazao nevjerovatne sposobnosti transformacije, ljepotu i bogatstvo tona, mekoću u izrazu, te izrazitu stilsku pročišćenost što se najviše osjetilo u izvedbi Partite br. 2, BWV 826 u c-molu Johanna Sebastiana Bacha. Njegov veliki virtuozitet i tehnička spretnost naročito su došli do izražaja u izvedbama bržih stavaka Mozartove Klavirske sonate br. 9, K. 311/284 c u D duru, te Brahmsovim Varijacijama na Paganinijevu temu (II svezak). Drugi dio koncerta bio je posvećen ruskim kompozitorima, Rahmanjinovu i Čajkovskom.
Rudenkova interpretacija ciklusa Muzički momenti op. 16 publiku je posebno dirnula, a koncert je na pravi način vrlo virtuozno i lepršavo zaključio Koncertnom suitom iz baleta Krcko Oraščić kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu Mikhaila Pletneva. Dugotrajne ovacije publike u dva navrata pijanista je prekinuo izvedbama dva djela na bis, Preludija op. 23, br. 7 u c molu Sergeja Rahmanjinova i Morceaux caracteristiques br. 6, Etincelles Moritza Moszkowskog.
U okviru 22. Sarajevskih večeri muzike, u srijedu, 11. maja 2016. godine od 20 sati u Vijećnici će biti održan koncert Kvarteta flauta 4Syrinx, uspješnog ansambla kojeg čine istaknute flautistice iz Hrvatske i Slovenije. Ulaz na besplatan koncert možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorište Sarajevo koja radi od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *