Runolist bez Nađe pobijediti ne može

Nađa
Nađa
Nađu smo upoznali prije skoro dvadeset godina, na Runolistovoj promociji. Runolist se tada zarekao da više neće rasti na Alpama nego će sići i zakoroviti avlije, bašče, balkone i žardinjere u podnožju. Svoje obećanje je ispunio.

Sa Nađom smo se družili dugi niz od godina. Za to vrijeme smo izmjenjali događaja za tri života. Ona se obrela u različitim situacijama iz kojih je izašla malo poljuljana al’ i dalje samouvjerena i smiona. Mi smo bili ispreslagani iznutra i spolja, al’ smo se i dalje nosili sa svim što nam život kao “masovna pojava” donosi.

O Runolistu su najprije kružile priče, a kasnije smo se i sami uvjerili, da oblijeće oko Nađe k\'o pjan oko plota u namjeri da je osvoji, prisvoji i oduzme nam legitimno pravo da i mi Nađu za sebe imamo. Bio je redovan na sastancima Udruženja igrača društvene igre Monopol, gdje unatoč svakovrsnim nastojanjima nikad nije uspio pobjediti. Uvijek je bio nadomak, blizu, ali se redovno nalazio neko bolji, pametniji, brži i spretniji. Treba biti pošten i reći da je Runolist jednom ipak uspio pobjediti i to kad je Nađa, inače predsjednica Udruženja, prisustvovala jednom od sastanaka. Tada mu je iz sažaljenja otkrila nekoliko trikova i Runolist je uspio preuzeti primat\’, montirati hotele i zgrade te uzimati veći porez za prelazak preko svog teritorija. To ga je osokolilo i na trenutak zadovoljilo ali i dalje mu je ostala jedna nedobijena bitka. S jednim ranijim porazom se nikako nije mogao pomiriti. Iako je silno želio, Runolist nikad nije mogao Nađu imati samo za sebe. Ne treba izostaviti i naše napore da to ne dozvolimo. Trudovi su nam bili nekad jalovi, nekad fokusirani, povremeno čak i hrabri ali smo bili odlučni sačuvati Nađu za sve. Mnoge su se patnje preživjele i mnogi se jad predeverao, samo da Nađu zaštitimo od mnogobrojnog cvijeća i drveća, međeda, vukova, slonova i orangutana. A Nađa? Pa, Nađa je jednostavno uvijek bila lijepa i prozračna. Iako malo uzdrmana našom na mahove manjom brigom, ipak je željela pripadati svima nama.

Prije nekoliko mjeseci, skoro godinu, nezajažljivi Runolist je odlučio izvršiti konačni napad na Nađu. Jutro kada je krenuo u pohod je bilo sumorno kao prelaz jeseni na zimu. Probudio se rano, okupan vlastitim znojem, nakon jedne od svojih redovnih noćnomornih sesija. Pogledao se u ogledalo i rekao odrazu: “Biće moja ili ću je razbucati na komade!” Nije stigao ni da se umije. Krenuo je u nezadrživo ostvarenje svoje životne ideje. Mase je okupio. Osim bliže i dalje rodbine pridruži mu se sami lopov i probisvijet, kao i potrošeni, halapljivi, od sviju odbačeni umnjaci. Na opšte iznenađenje pridruži mu se i Srčanik, a nevjericu je izazvalo uzajamno maženje sa Karanfilom.

Uvjereni Runolist je stao na čelo kolone i krenuo u akciju obrnutom psihologijom. Postavio je tablu Monopola na sto i glasno uzviknuo svojim saučesnicima: “Pobjedimo bez Nađe!”

Ostadosmo zgranuti. Znali smo koliko je oduvijek želio osvojiti i prisvojiti Nađu samo za sebe. Nije nam bilo jasno o čemu se radi. Da li je konačno odustao ili ipak u nekom grmlju i šikari leži zeko rek'o. Nije nam bilo jasno dok u pauzi jednog poteza ne upratismo Runolistov pogled ispod obrva koji je fiksirao prazno mjesto na kojem je inače sjedila Nađa. Kad je shvatio da Nađa nije došla da gleda njegovo osvajanje neosvajanjem, srce je vidno počelo jače da mu lupa. Nervoza se očitovala na njegovim znojnim dlanovima iz kojih su mu isklizale kockice. Tu nije bilo one zbog koje je podizao masu, plaćao dnevnice i štampao kolosalne postere. Nije bilo nje, zbog koje je naložio cijelom svijetu da mu skandira ljubav pjesmom “Rundo, mi te volimo!” (Runolista su u zavičaju zvali Rundo. Nikad se nije uspio osloboditi tog nadimka iako je to silno želio). Upirao je svim snagama da izvuče što se izvući da. Barem da dokaže selu kako može sve ono što hoće. Želio je da familija i plaćenici vide kako može biti kompletno uspješan i bez Nađe. Furiozno je krenuo u bacanje kockica koje su padale po tabli drmajući je, na momente pomjerajući i obarajući figure. Nije išlo. Tek što bi uzeo polje i počeo da gradi, neko bi ga bacio u dugovanja ili bi ga poslao u zatvor. Iz zatvora je izlazio uz visoku novčanu nadoknadu i bjesomučno nastavljao dalje. Međutim, nije išlo. Vrtio se u krug. Nije bilo njegove inspiracije, njegovog jedinog poraza u životu koji nikako nije uspjevao nadoknaditi ili preokrenuti.

Igra je prekinuta kako bi publika odigrala sportsku prognozu. Kažu da se Nađa nakratko pojavila na šalteru za izdavanje listića i da su im se čak i pogledi susreli. Kad je igra nastavljena Nađa više nije bila tu. Mi nismo bili sigurni da li je to bila Runolistova uobrazilja. Iako se i dalje uvjeravao u suprotno ipak je shvatio je da se bez Nađe, silom pobjediti ne može jer, ipak to i Nađa treba htjeti, a Runolista Nađa nije htjela.

Nakon ponovnog poraza u obećanoj sigurnoj pobjedi usljedilo je raznovrsno pravdanje zaluđenoj masi i bacanje krivice na raznorazne aspekte koji su uticali na njegov poraz. Išao je daleko u nastojanjima da dokaže da ipak može pobjediti bez Nađe ali ga više niko nije slušao. Osipala se privrženost i Runolist je ostajao sve usamljeniji u viziji da upravo on može pobjediti bez Nađe. Više mu niko nije vjerovao. Na kraju više niko nije htio da igra Monopol sa Runolistom. Ostao je sam na vjetrometini jedne vještačke uzvisine, koju je izgradio da ga podsjeća na zavičaj, na njegove Alpe. Dok mu je vjetar mrsio kosu sjećao se onih usklika u jeku akcije osvajanja Nađe. U ušima mu je odzvanjalo: “Rundo, mi te volimo!”. Podigao je ruke i sa vještačke uzvisine uzviknuo: “Volim i ja vas!”. Njegove riječi su se izgubile u sve jačem vjetru koji je ljuljao temelje vještačke uzvisine pod njegovim nogama.

Šta je bilo sa Nađom? Nađa je bila i ostala zauvijek naša, kao poslije ružnog sna ljepša i prozračnija nego je ikad bila.

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *