Rušenja u Starom Gradu i Centru

Rušenje bespravno izgrađenih objekata u Starom Gradu
Rušenje bespravno izgrađenih objekata u Starom Gradu
Službe za inspekcijske poslove Opština Stari Grad i Centar započele aktivnosti na rušenju bespravno izgrađenih objekata na području ovih sarajevskih opštine.

Rušenja u Starom Gradu

U ovom navratu će biti uklonjeni objekti na osam lokacija: Čeljigovići br. 42 (uklanjanje dogradnje stambenog objekta), Ferhadija br.13 (uklanjanje vanjskih klima jedinica na dvorišnoj fasadi), Zelene beretke br.18 (zatvaranje prozorskog otvora na stubištu), Safvet bega Bašagića br.2 (uklanjanje metalne konstrukcije na sjevernoj fasadi), Budžak br. 8 (uklanjanje željeznih vrata, kapije), Mahmutovac br. 2 (započeti radovi na izgradnji pomoćnog objekta garaže), Faletići do br.58 (uklanjanje ograde) i Alije Nametka br.54 (uklanjanje betonskog zida i platoa). Na svim lokacijama je zakazano prinudno izvršenje rješenja od 5. do 13. oktobra 2010. godine.

Rušenje u Centar

Bespravno izgrađeni objekat u Centru
Bespravno izgrađeni objekat u Centru
Nakon prijave građana putem “otvorenog telefona” Opštine Centar (216 000) o izvedenoj bespravnoj gradnji u Ulici Patriotske lige 5, građevinska inspektorica općinske Službe za inspekcijske poslove je 24. septembra 2010. godine izvršila uvid na terenu i tom prilikom konstatovala da je na mjestu nekadašnje zidane barake površine 25 m2, izgrađen potpuno novi objekat bez potrebnih odobrenja za građenje.

Naime, vlasnik barake Mirsad Mezet je od nadležne Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar dobio odobrenje za izvođenje radova tekućeg održavanja na postojećem starom stambenom objektu, u skladu sa kantonalnim Zakonom o prostornom uređenju. Pod radovima tekućeg održavanja, kako predviđa pomenuti zakon, podrazumjevaju se radovi koji ne utiču na konstrukciju građevine, zaštitu okoline, namjenu te promjenu dimenzija i vanjskog izgleda.

S obzirom na zatečeno stanje na terenu, vlasnik se nije pridržavao pomenutog odobrenja već je uklonio stari objekt i na njegovom mjestu, bez odobrenja, izgradio novi. Zbog toga je građevinske inspektorica izdala nalog za rušenje objekta. Ukoliko investitor ne postupi po nalogu, nakon što se iscrpe sve pravne mogućnosti, pristupa se prinudnom rušenju objekta o trošku investitora.

Služba za inspekcijske poslove ovim putem ponovo apeluje na građane da ne započinju gradnju bez pravosnažnog odobrenja za građenje, a ukoliko je objekt već napravljen i inspekcijski postupak proveden, da sami uklone bespravno podignutu građevinu, u suprotnom će je ukloniti nadležni opštinski organ o trošku investitora.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *