Rušenje na Vrelu Bosne

Vrelo BosneNakon što je prihvatila Informaciju o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja nedozvoljenih radnji na području Spomenika prirode „Vrelo Bosne” koju je sačinilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 13. sjednici donijela zaključke u cilju zaustavljanja bespravne gradnje na ovom lokalitetu.

Bespravni građevinski radovi, adaptacija, rekonstrukcija i proširenje restorana „Labud”, te izgradnja septičke jame za postojeći objekat i j prokopavanje javne zelene površine predstavljaju i ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana Sarajeva i uništava izuzetno vrijedno prirodno bogatstvo, vodne resurse i sve druge eko potencijale i dovodi do degradacije zaštitćenog područja „Vrela Bosne”. Stoga je Vlada naložila ministarstvima KS, da svako iz svog djelokruga rada, odmah izdaju nalog nadležnim inspektorima za preduzimanje zakonom propisanih radnji u cilju uklanjanja bespravno izgrađenog objekta koje se mora obaviti najkasnije do ponedjeljka, 27.04.2009. godine, u saradnji sa KJKP „RAD”-om i uz asistenciju policije.

Informacija o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja bespravne gradnje na „Vrelu Bosne” će se dostaviti nadležnom tužilaštvu kako bi se hitno poduzele aktivnosti i područje Spomenika prirode „Vrelo Bosne” stavilo pod zaštitu i osiguralo očuvanje ispravnosti vode, i drugih brojnih sadržaja ovo zaštitićenog područja.

Ciglane, SarajevoNa istoj sjednici Vlada je usvojila Uredbu o organizovanju i načinu naplate parkiranja, po kojoj se utvrđuje nova mjesečna cijena zakupa garažnog mjesta u javnim garažama na području KS, po utvrđenim zonama:
– Ciglane I 90 KM ( ranija cijena je iznosila 64 KM )
– Ciglane II 80 KM ( ranija cijena je iznosila 64 KM)
– Dobrinja I i Saraj polje 60 KM (ranija cijena 43 KM)
– Dobrinja III i Saraj polje 40 KM (ranija cijena 32 KM).

Ranije cijene su odobrene 1999. godine, a nove su izvede na osnovu kalkulacije cijena usluga rađenih na bazi elemenata koji predstavljaju osnove ekonomske cijene usluga utvrđene od strane Komisije Udruženja komunalne privrede FBIH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *