Sa zida želja na djela

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, UNICEF i kompanija m:tel predstavili su rezultate akcije ‘Sa zida želja na djela’.

Sa predstavljanja rezultata akcije kompanje m:tel i UNICEF-a (Sarajevo, 23. novembar 2012)
Sa predstavljanja rezultata akcije kompanje m:tel i UNICEF-a (Sarajevo, 23. novembar 2012)
Inicijativa ‘Sa zida želja na djela’, za koju je kompanija m:tel donirala 100.000 KM, a njeni korisnici i zaposlenici još 16.000 KM pozivima na humanitarni broj, uz tehničku pomoć UNICEF-a, provedena je u deset gradova Bosne i Hercegovine: Novi Travnik, Sanski Most, Novi Grad, Višegrad, Bileća, Stolac, Sarajevo, Livno, Laktaši i Kotor Varoš.

Djeca iz osnovnih škola su u sklopu akcije prošla obuku prepoznavanja zajedničkih problema u svojim školama i zajednicama i odabira prioriteta. Naredni korak je bila priprema projekata sa prijadlozima rješenja, koja su naknadno prezentirana lokalnim vlastima i donatorima. Najbolji projekti iz svih škola su finansirani iz prikupljenih sredstava i uspješno realizovani.

‘Ovom donacijom kompanija m:tel nastavila je stratešku opredijeljenost da poboljša uslove života djece u BiH. Akciji su se pridružili i naši korisnici pozivima na kratki humanitarni broj i kupovinom posebno označenih Frend startnih paketa.Svi zajedno željeli smo da pokažemo da se dječije želje lako i brzo mogu i ostvariti.’, rekla je Aida Halilović, glasnogovornica kompanije m:tel.

Florence Bauer predstavnica UNICEF-a u BiH
Florence Bauer predstavnica UNICEF-a u BiH
Nagrađeni projekti, uglavnom su se ticali renoviranja ili unapređivanja školskih prostorija u kojima djeca ovog uzrasta i provode najviše vremena: od uvođenja interneta, nabavke opreme, renoviranja školskih prostorija, mokrih čvorova ili izgradnje prilaza za djecu sa smetnjama u razvoju.

‘Pored vidljivih rezultata ove inicijative, djeca su naučila više o svojim pravima, te razvila vještine, pomoću kojih će zahtijevati i realizirati ta prava. To je veoma konkretan način kako primijeniti Konvenciju o pravima djeteta u njihovim lokalnim zajednicama.’, rekla je Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a u BiH.

Na putu ostvarenja dječijih želja, na 80 radionica o pravima djece, metodologiji istraživanja u zajednici, pripremi i prezentaciji projekata, direktno je učestvovalo 160 djece iz 10 gradova BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *