Sajmovi zdrave hrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva u Sarajevu

U organizaciji Ekološke nevladine organizacije “Dio srca”, u Sarajevu će se i ove godine održati tradicionalni sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva.

Tako će se 3. Gastro-Eko fest održati od 22. do 25. aprila 2010. godine, 8. Tea-Fest – Festival čaja i ljekovitog bilja od 2. do 6. juna 2010. godine, a 8. Bee-fest – Sajam pčelarstva i pčelarske opreme od 1. do 5. septembra 2010. godine.

Ovi sajmovi se već tradicionalno održavaju u formi manifestacija na otvorenom kao najefektnijeg vida podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na prirodne i tradicionalne vrijednosti Bosne i Hercegovine i potrebe za zaštitom sveukupne biološke raznovrsnosti koju nam pruža priroda. To je naročito značajno naglasati u ovoj 2010. godini, koja je proglašena Međunarodnom godinom biološke različitosti.

Gastro festival u SarajevuU okviru 3. Gastro-Eko Festa, koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom” organizatori najavljuju niz edukativnih predavanja, prezentacija, te interesantnih kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. Tokom sajma će biti održana manifestacija pod nazivom „Šta sadrži i kako se spravlja Bosanski lonac” na kojoj će se prestaviti najbolji bh kulinarski virtouzi koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela. Učesnici sajma će izložiti gastronomsku ponudu naših hotela, restorana, slastičarni, pekara i tradicionalnih seoskih kulinarskih proizvoda iz svih područja BiH s ciljem podizanja svijesti o potrebi korištenja zdravih domaćih organskih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, ali i u ugostiteljskoj ponudi. Ovo će biti prilika da male porodične firme koje se bave zdravom organskom proizvodnjom predstave svoje proizvode najširem krugu posjetilaca.

Na 8. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja predstaviće se mali i srednji proizvođači ljekovitih čajeva, trava, ljekovitih preparata i drugi proizvoda na bazi ljekovitig bilja. Organizatori će dodijeliti tradicionalna priznanja “Ljekoviti bosanski cvijetâ”, nagradu „Sadik Sadiković”, kao i nagrade za aktivan pristup očuvanju životne okoline, te proglasiti ljekovitu biljku godine. Po prvi puta će se javno prozvati najveći zagađivači životne sredine u BiH kojima će biti dodijeljeni „ekološki crveni kartoni”.

Tokom 8. Bee-festa odvijaće se već prepoznatljivi sadržaji kao što je izbor za “Miss meda”, predstavljanje opreme za pčelarstvo i pčelarske literatura, prodajna izložba, takmičenje za nakvalitetniji med i druge pčelinje proizvode i preparate na bazi meda, te dodijela titule “Med medova”. Isto tako, organizatori najavljuju bogate edukativne sadržaje iz oblasti zaštite zdravlja pčela i unapređenja sektora pčelarstva uz učešće najeminentijih eksperata iz regiona u ovoj oblasti. Poseban sadržaj sajma čini nagradni konkurs za dječije literarne i likovne radove na temu „Med je cool”.

Svi ekološki osvješćeni pojedinci su pozvani da se pridruže u akcijama zaštite životne okoline koje provodi Ekološka nevladina organizacija “Dio srca”. Učlanjenje i više informacija putem email adrese: diosrca@lol.ba.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *