Salmonela postoji u sarajevskim obdaništima

U 1002 obrađena uzorka stolice analiziranih na salmonelu od 374 djece koja pohađaju obdaništa koja pripadaju Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” nađeno je jedanaest uzoraka pozitivnih na Salmonellu enteridis.

Isječak iz dokumenta 'Konačni Izvještaj o higijensko epidemiološkoj situaciji u JU 'Djeca Sarajeva'
Isječak iz dokumenta ‘Konačni Izvještaj o higijensko epidemiološkoj situaciji u JU ‘Djeca Sarajeva’

Ovaj podatak je naveden u konačnom izvještaju o higijensko-epidemiološkoj situaciji u ovoj javnoj ustanovi, nakon što je provedena akcija kontrole higijensko-epidemioloških uvjeta, kontrole hrane te zdravstvenog statusa zaposlenika i djece u obdaništima.

Salmonella enteridis pronađena je kod po dvoje djece iz obdaništa “Zeko” i “Košuta”, troje djece iz objekta “Skenderija”, te po jedno dijete iz obdaništa “Lane”, “Šareni voz”, “Dječiji grad” i “Vrapčić”. Ostala 994 uzorka negativna su na Salmonellu enteridis.

Konačni izvještaj je danas dostavio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nakon što je provedena akcija pokrenuta po nalogu sanitarne inspekcije 2. decembra 2009. godine. To je učinjeno nakon što je pristigla prva prijava o pojavi zaraznog oboljenja salmonellosis iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu s Pedijatrijske klinike.

Prethodno su objavljene informacije i brojne prijave roditelja da su neka djeca koja pohađaju obdaništa u JU “Djeca Sarajeva” oboljela od salmoneloze. U traženju izvora infekcije zajedničke ekipe sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo fokusirale su se na obdaništa navedene predškolske ustanove.

U izvještaju se navodi da je uzorkovano i u mikrobiološkoj laboratoriji Zavoda obrađeno 13 uzoraka namirnica i svi nalazi su uredni. Uzorci hrane čuvaju se do 72 sata i nakon toga bacaju, te su obrađeni uzorci hrane zatečeni 2. decembra u kuhinji ustanove.

Uzeti su brisevi radnih površina, njih 35, i svi odgovaraju uvjetima pravilnika. Također je uzeto i 20 briseva grla i nosa od zaposlenika, i svi nalazi su uredni. Uzorci stolice na salmonellu od 204 zaposlenika su uredni.

Budući da su roditelji tvrdili kako su se djeca počela razbolijevati oko 18. novembra 2009. godine, pregledani su nalozi protokola pacijenata (djece predškolskog uzrasta) koji su dali uzorke u mikrobiološku službu na analizu te je utvrđeno da je u oktobru četvero djece bilo pozitivno na salmonelu, ali nijedno dijete ne pohađa obdaništa JU “Djeca Sarajeva”.

U novembru 2009. godine je kod devetero djece izolovana salmonela, od čega sedmero djece ne pohađa obdanište, dva djeteta su iz obdaništa “Skenderija”. U decembru prošle salmonella je izolovana kod desetero djece, od čega njih devetero pohađa obdaništa koja pripadaju JU “Djeca Sarajeva”.

Zadnji uzorci stolice iz tog slučaja zaprimljeni su 25. decembra 2009. godine i od tada nije bilo novih pacijenata. U toku je kontrola uzoraka djece koja su bila pozitivna na salmonelu i koja su prošla terapiju za obeskličenje.

U izvještaju se navodi da je svim roditeljima dato uputstvo da djeca trebaju biti pod kontrolom pedijatara i da moraju donijeti stolice na kontrolu po propisanoj proceduri.

Higijensko-epidemiološke ekipe će u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom i dalje vršiti periodični nadzor nad objektima JU “Djeca Sarajeva” te o zatečenom stanju informirati Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *