Salmonela u sarajvskim obdaništima

dječak u ambulantiOsmero djece iz sarajevskih obdaništa je zaraženo bakterijom salmonele nakon ručka u vrtiću, tvrde roditelji, što je potvrdila kantonalna sanitarna inspekcija.

Problem je počeo 16. novembra. Dan nakon ručka u vrtićima, veliki broj djece iz četiri vrtića bio je odsutan. Kod većine njih isti simptomi – visoka temperatura i proliv. Narednih dana pola djece nije bilo u vrtićima.

Direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović najavljuje da će majku koja je zvala sanitarnu inspekciju tužiti za klevetu. Sanitarna inspekcija naložila je da svi uposlenici moraju obaviti pregled kako bi se utvrdilo je li još neko zaražen salmonelom te da bi isto trebali učiniti i roditelji sa svojom djecom.

Prema informacijama sanitarne inspekcije, pregled je uradilo oko 500 djece i 200 zaposlenika. Zaraženo je, tada, 20 dana poslije spornog ručka, bilo osmero ili devetero djece – inspekcija, očito, ne zna jer su dostavljali različite podatke. Inspekcija je naložila zatvaranje vrtića Skenderija, a direktorica Arzija Mahmutović to je pravdala renoviranjem prostorija.

Roditelji se žale i na uvjete i ishranu djece. Salama, limuntos, mlijeko u prahu – ono je što se nudi djeci za obroke. Logično je onda što direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva ne želi bilo šta objašnjavati. Njen mandat ističe krajem januara, a Upravni odbor koji raspisuje konkurs za imenovanje direktora već je godinu dana u tehničkom mandatu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *