Samo mrtvi su vidjeli kraj rata

Mark Walsh (Colin Farrell)“Samo mrtvi su vidjeli kraj rata”. Ovaj Platonov citat najbolje predstavlja priču “Triage”, novo istraživanje Danisa Tanovića na temu “kako borba mijenja ljudsko srce”, dramu koja za razliku od, Oskarom nagrađene, “Ničije zemlje”, ne prati vojnika već hroničara.

Film “Triage” će biti predstavlje na predstojećem međunarodnom filmskom festivalu, koji se održava od 10. do 19. septembra 2009. godine, u Torontu.

Mark Walsha (igra ga Colin Farrell), ratni foto-reporter s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka, smješten u Dablinu između zadataka, vrijeme provodi u lokalnom pabu sa prijateljem i kolegom Dejvidom (igra ga Jamie Sives). Pitanje je vremena kada će urednica (igra je Juliet Stevenson) poslati Marka na novi zadatak. Ovaj put, zajedno sa Dejvidom, odlazi u Kurdistan.

U visokim negostoljubivim planinama, prateći “rat bez granica”, Mark i Dejvid svjedoče groznim prizorima i bilježe ih. Od žestokih praštećih borbi do doktora koji ulaže herojske napore kako bi spasio ranjene, istovremeno ubijajući one za koje zna da im nema pomoći. U svemu tome se dešava i neslaganje prijatelja – ostati ili odlepršati iz haosa. Razdvajaju se i gube vezu, a Mark se vraća sam kući u Irsku.

Scena u kojoj Mark dolazi u Dablin s namjerom da iznenadi svoju suprugu Elenu (igra je Paz Vega), je simpatična i nabijena erotikom. Međutim, njihov odnos se ubrzo zateže. Mark se konstantno udaljava, osjećajući grižnju savjesti naglo mršavi (Farrell je smršao 20 kilograma za ovu ulogu). Očajna Elena dovodi djeda iz Španije.

Dr. Joaquin Morales (igra ga legendarni Christopher Lee) je užasan čovjek. Psihijatar koji je radio pod Frankovim fašističkim režimom, specijalista za liječenje ubica. U seriji sukoba, koji su srce ovog filma, doktor Morales nagoni Marka da se oslobodi osjećaja krivice zbog dešavanja u Kurdistanu.

Colin Farrell je u filmu “Triage” ostvario fenomenalnu ulogu, dok je Christopher Lee, u svojoj vjerovatno najdelikatnijoj dramskoj izvedbi u svojoj jako dugoj karijeri, istinsko otkriće.

Colin Farrell u SarajevuColin Farrell je na poziv Danisa Tanovića, prošle godine, boravio u Sarajevu kako bi se pripremio za svoju ulogu ratnog reportera, a u sklopu priprema je obišao i Srebrenicu. Nakon posjete memorijalnom centru za žrtve genocida izjavio je kako mu je zlo: “Teško je opisati kako su zrak i zemlja očito zatrovani ubistvom osam hiljada ljudi u samo jednom danu. Zaista osjetite bol i gubitak. Vrlo sam tužan, stvarno tužan.”
Na odlasku iz Sarajeva Colin Farrell je izjavio: “Odlazim iscrpljen, ali sretan što ću biti dio ove sjajne filmske priče. A što se Sarajeva tiče, siguran sam da moj prvi posjet nije bio i posljednji. Vidimo se uskoro.”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *