Samostalna izložba Lejle Sokolović u Charlami

Jezik napada - Buđenje svijesti o verbalnom zlostavljanju
Jezik napada - Buđenje svijesti o verbalnom zlostavljanju
U sarajevskom “Centru kulturnih aktivnosti Charlama, Subdokumenta 2009/10”, večeras će u 19 sati biti otvorena samostalna izložba Lejle Sokolović. Tema izložbe je “Jezik napada – Buđenje svijesti o verbalnom zlostavljanju”

Činjenica je da se verbalno zlostavljanje u najvećem broju slučajeva odvija privatno, „između četiri zida”, među anonimnom žrtvom i anonimnim zlostavljačem. Postavila se potreba da se „uvučem među ta četiri zida” i postavim aktivno u inače vrlo intimnu situaciju.

Prihvatajući da jedino suočavanje s problemom, u ovom slučaju sa verbalnim zlostavljanjem, može da donese rješenje, valjalo je pronaći način i navesti posmatrača da se aktivno uključi i suoči sa problemom verbalnog zlostavljanja.

Odlaganje problema na jastuku je dio naše stvarnosti, našeg postojanja. To je vlastiti odbrambeni mehanizam koji nam omogućava da priuštimo sebi adekvatno fizičko i mentalno funkcionisanje. Zato što je suočavanje sa problemom aktivni i bolni proces, ljudskoj psihi je imanentno da u cilju samozaštite izbjegne problem na svjesnom nivou.

Na izložbi je predstavljeno deset zadataka, deset mentalnih vježbi, deset trigera koji „spavača” navode na suočenje i napokon rešenje problema verbalnog zlostavljanja.

Tu, na jastuku, suočićete se sa vlastitim problemom. Tu ćete biti izloženi uvredama, spletkama, prijetnjama, suprotstavljanju, omalovažavanju, manipulaciji, ispiranju mozga…

Vrijeme: 22. oktobar – 3. novembar 2010
Mjesto: Centru kulturnih aktivnosti Charlama, Skenderija, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *