Sanacija Koševskog potoka

potpisivanje Ugovora o sufinansiranju projekta sanacije Koševskog potokaGradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekta sanacije Koševskog potoka, čija je vrijednost 200.000 KM (po 100.000 KM Grad Sarajevo i Općina Centar).

Ugovor je potpisan u Mjesnoj zajednici Pionirska dolina – Nahorevo, a prethodno su gradonačelnik Behmen i načelnik Bećirević obišli gradilište koje se nalazi u neposrednoj blizini prostorija Mjesne zajednice.

Gradonačelnik Behmen naglasio je da će biti urađeno i očišćeno oko 1.800 metara otvorenog dijela Koševskog potoka.

Ovaj projekt je vrlo bitan jer se ovo desetljećima nije radilo, kazao je Behmen, dodavši da će jedan od narednih projekata biti preispitivanje cijevnog dijela vodotoka jer je i on višedecenijski problem.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević je kazao da se radi o nastavku radova na ovom potoku, jer je u proteklom periodu na gornjem toku potoka u dužini od jedan kilometar urađena regulacija potoka.

U ovom projektu predviđeno je čišćenje dijela potoka na velikim sprudovima gdje se nalazi trava, otpadni materijal, kamenje, kao i izrada nekoliko idejnih projekata za regulaciju potoka tamo gdje to nije regulirano. Predviđen je i projekt ispitivanja zagađivača koji zagađuju natkriveni dio potoka od Pionirske doline do Općine Centar, kazao je Bećirević, dodavši da je na tom natkrivenom dijelu najveći broj zagađivača.

Ovo je značajna pritoka Miljacke i nadamo da će i kantonalne vlasti uraditi sve da i Miljacka a i Bosna budu čistije. Alarmantno je da kompletna kanalizacija Sarajeva ide u naše rijeke i to je strašno. Mi poslije rata nismo nikad obnovili kolektor prečišćač, i mislim da je to prioritet svih prioriteta, kazao je Bećirević dodavši da je taj projekt vrijedan oko 100 miliona KM.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *