Saradnja Sarajeva i Beča kroz projekte podrške mladima

Saradnja gradova Sarajeva i Beča kroz projekte podrške mladimaGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Slobodanom Neškovićem i Nenadom Markovićem primio je danas višečlanu delegaciju Grada Beča, predvođenu Christianom Oxonitschem, gradskim vijećnikom, zaduženim za obrazovanje, omladinu, informisanje i sport.

Delegacija Beča je u dvodnevnoj posjeti našem gradu s ciljem nastavka saradnje između partnerskih gradova, te uspostavljanja konkretnih dogovora u oblasti obrazovanja i sporta.

Zahvalivši se gostima iz Beča na interesu za Sarajevo i BiH, gradonačelnik Behmen je kazao da su Gradsko vijeće i Gradska uprava Grada Sarajeva spremni da surađuje sa prijateljima iz Beča s kojima nas vežu tradicionalno dobri i bliski odnosi.

Christian Oxonitsch, gradski vijećnik Grada Beča istakao je da ovakvi susreti znatno mogu doprinijeti razmjeni mišljenja i stavova kada je riječ o obrazovanju, kulturi i sportu, a posebno o radu sa omladinim kroz omladinske centre i krizne centre za prihvat mladih, koji već uveliko djeluju u austrijskoj prijestolnici.

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić istakao je da je Grad Sarajevo u ovoj godini usmjerio 40 posto budžetskih sredstava u oblast kulture, obrazovanja i sporta. Dodao je da je ova gradska administracija po prvi put napravila kvalitetan dokument s ciljem poboljšanju ukupnog položaja mladih na području grada Sarajeva, a kojim je pored podrške djeci i mladima kroz stipendiranje, vannastavne aktivnosti, omladinske škole sporta, predviđen i program prevencije maloljetničke delinkvencije. Kadić je ovom prilikom predložio saradnju mladih Beča i Sarajeva kroz razmjenu učenika srednjih škola.

Današnjem prijemu je prisustvovao i novoimenovani ambasador Republike Austrije u BiH, Nj.E. dr Donatus Köck-a s kojim je gradonačelnik Behmen sa zamjenicima prije prijema sa delegacijom Beča razgovarao o intenziviranju saradnje dva grada u oblasti kulture, socijalne politike, visokog obrazovanja, te na jačanju veza olimpijskih gradova Sarajeva i Insbruka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *