Kategorije
Susreti i zbivanja

Sarajevo Chamber Music Festival 2013

Od 26. augusta do 4. septembra 2013. godine, u Sarajevu će biti održan treći Sarajevo Chamber Music Festival, koji će okupiti 54 studenta muzike iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Sarajevo Chamber Music Festival
Sarajevo Chamber Music Festival

Studenti će u osam festivalskih dana intenzivno vježbati i izučavati neka od najznačajnijih kamernih djela svjetske muzičke literature s vrhunskim muzičkim umjetnicima današnjice. Učenici i studenti gudačkih instrumenata te klavira, flaute i klarineta sa deset muzičkih akademija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije će ove godine učestvovati u svim festivalskim aktivnostima.

Sarajevska publika će imati priliku prisustvovati nizu koncerata svjetskih umjetnika, počevši s inauguralnim koncertom Manhattan String Quarteta i violiste Lech Antonia Uszynskog, koji će biti doržan 28. augusta od 19:30 sati u sarajevskom Domu Oružanih snaga.

Manhattan String Quartet
Manhattan String Quartet
Učesnici će svakodnevno intenzivno vježbati i raditi sa SCMI predavačima, članovima Manhattan String Quarteta kojeg čine Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter i Chris Finckel te violinisticom Deborom Wong, violončelisticom Belmom Alić i pijanistom Dinom Mulićem. Osim redovnih predavača sa studentima će aktivno raditi i gosti ovogodišnjeg festivala, švicarski violista Lech Antonio Uszynski koji će održati majstorsku radionicu za učesnike 27. augusta i američki pijanista Christopher Taylor će kroz predavanje 29. augusta studentima predstaviti djelo Oliviera Messiaena Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus. Majstorska radionica turskog violiniste Cihata Aşkina bit će održana 31. augusta, a već slijedeći dan studenti će imati priliku učestvovati na radionici i predavanju američkog klarinetiste Stanleya Druckera.

Rezultati osmodnevnog rada će biti predstavljeni publici na koncertu učesnika 3. Sarajevo Chamber Music Instituta, koji će biti održan 2. septembra na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

U toku radionica i predavanja, učesnici Sarajevo Chamber Music Festivala, podijeljeni u različite kamerne sastave i vođeni rukom svojih mentora, intenzivno će raditi na uvježbavanju vrhunskih djela kamerne muzike kompozitora u fokusu festivala, Johannesa Brahmsa, Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i Gabriela Fauréa, Felixa Mendelssohna, te Bohuslava Martinua.

Program 3. Sarajevo Chamber Music Festival

Srijeda, 28. august @ 19:30h
BRAHMS, MOZART
– LECH ANTONIO USZYNSKI
– MANHATTAN STRING QUARTET

Četvrtak, 29. august @ 19:30h
HAYDN, BARTOK, BRAHMS
– MANHATTAN STRING QUARTET

Petak, 30. august @ 19:30h
CHRISTOPHER TAYLOR RECITAL
– OLIVIER MESSIAEN
– CHRISTOPHER TAYLOR

Subota, 31. august @ 19:30h
BRAHMS, MOZART, STRAVINSKY
– NIHAD KRECO, SAKIB LACEVIC, VEDRAN TUCE
– MANHATTAN STRING QUARTET,

Nedjelja, 1. septembar @ 19:00h
BRAHMS, MOZART
– CIHAT ASKIN, CHRISTOPHER TAYLOR

Ponedjeljak, 2. septembar @ 19:00h
BRAHMS, MOZART
– Učesnici festivalskih radionica

Utorak, 3. septembar @ 19:00h
DINO MULIC RECITAL
– DINO MULIC

Srijeda. 4. septembar @ 19:00h
ALL BRAHMS PROGRAM
– STANLEY DRUCKER, CHRISTOPHER TAYLOR,
– MANHATTAN STRING QUARTET

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *