Sarajevo danas: na pola puta

Nešto što već odavno priželjkujete a što u suštini neće previše uticati na vaš život, osim što će biti prekinuta i zadnja nit sidra koje vas je, kao dobar izgovor, koliko toliko vezalo za određeno područje. Koliko košta sloboda i šta je to uopće?

Sarajevska panorama
Sarajevska panorama
Izbori gotovi, posao nepredviđen, potpuno nesiguran a ja nikad mirnija u svojim nemirima i svojim neizvjesnim svakodnevnicama. I da… ljubav… želja… nova iskustva… novi doživljaji. Nema pravila, a to i jeste ono što je uzbudljivo. Zašto ustvari volim život i ne plašim ga se. Novi univerzum, potpuno drugačiji, vjerovatno stoga i privlačniji. U svojoj različitosti prilično pouzdan, iskren i direktan.

Pade mi na pamet Hemon i njegov tekst o Sarajevu; i promocija nove knjige Jasminka Halilovića o Sarajevu na neki novi način. Kada bi svako od nas mogao nabacati svoje djelove Sarajeva šta bi to bilo?

Sarajevo je:

Čekanje profesora Likovne Akademije u mračnim hodnicima ispunjenim mirisima terpentina, boja i gline; beskonačno ispijanje kafe u izlogu uz pregled friške jutarnje štampe; red standardnih liceža, profesora, pjevača, muzičara, glumaca, na ispijanju kafe; dobro utabani put na relaciji Alipašino – Baščaršija, duž Miljacke, kroz Otoku, Maltu, Vils; more press konferencija; sjecanje na livadu gdje su se psi izvodili iza fabrike “Zora” dok se vozim novim ilidžanskim cestama; Srednja umjetnicka i Underground sa spontanim dočekivanjima zora; Shisha u mirisu i kuhano vino u Babilonu; fotografisanje kod Bibana i gledanje utakmice u klubu knjige Phoenix; sakupljanje biljki za herbar na putu do Vrela Bosne; sangrija prepuna voća u Ribici uz atmosferu iz Doktora Živaga; žito sa šlagom uz zvuke klavira u Palmi… i buka vodoskoka; šetnja do Barica ili Kozje ćuprije za potpis iz Tjelesnog/Fizičkog na faksu; roštilj kod Darka u vikendici na Palama; Po(l)noćka u Sv. Anti na Bistriku; šutanje hrpe lišća u Vilsonovom šetalistu negdje pred kraj oktobra svake godine; tople ljetne noći na terasi Hecco hotela dok ispod Ferhadija vrvi prepuna turista stranih i domaćih i ptičji pogled na Vječnu vatru; Pura u Dverima; sushi palačinke u Pasti Zen; juni na Zetri uz more djece na Kids festivalu; miris somuna tokom Ramazana, u svim granapima; oktobar u brojanju koraka od pozorišta do pozorišta i MESS; smjene raznoraznih izložbi i sajmova ispred Ekonomije; pranje auta s Darkom u Lukavici uz lokalne kolače; kokice u Cinemacity-u; restoran Maroko i poslovni sastanci; filmovi uz predavanja kod Rašida; kuhano vino i meksički zalogajčići u Caballu na Breki; filmovi u Open Air Vatrogasac-u; prekrasno osvjetljenje Saborne crkve; patke u Miljacki tokom cijele godine; Letu štuke, Skroz, Laka, Dubioza, Amira Medunjanin, Damir Imamović…

Crvenkapica na tačke naopačke… Sarajevo danas…

piše: Alma Telibečirević

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *