Sarajevo domaćin 22. Generalne skupštine Asocijacije gradova nosilaca poruke mira

IAPMCProf. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva učestvuje u radu 20. Sastanka Izvršnog odbora Medjunarodne asocijacije gradova nosliaca poruke mira (IAMPC), koji se održava u Distriktu Abidjan (Obala Slonovače).

Prof. dr. Ljujić-Mijatović u svom obraćanju kandidirala je teme i nacrt programa naredne 22. Generalne skupštine IAMPC koja će se održati u Sarajevu od 27. do 31.10. ove godine. Izvršni odbor jednoglasno je prihvatio termin, predložene teme kao i nacrt konferencije.

Prisutni su imali priliku pogledati film o Sarajevu – Grad sazdan od historije. Nakon izlaganja prof. dr. Ljijić-Mijatović, učesnici sastanka iskazali su veliko poštovanje i zadovoljstvo što će imati priliku razmatrati kandidirane teme upravo u gradu koji ima rat iza sebe i koji teži trajnom miru i prosperitetu svih njegovih gradjana.

Takodjer je prihvaćen prijedlog naše delegacije da se na 22. Generalnoj skupštini ozvaniči članstvo Grada Barcelone u Asocijaciju gradova nosilaca poruke mira, koji je nominirao Grad Sarajevo.

Inače, 20. Sastanak Izvršnog odbora Medjunarodne asocijacije gradova nosliaca poruke mira počeo je obraćanjem Amondji Pierre Djedji-a, guverenera Distrikta Abidajan i Alfreda Marder-a, predsjednika Izvršnog odbora IAMPC, čiji je član i Grad Sarajevo.

Izvršni odbor IAMPC razmatrao je finasijski izvještaj Asocijacije za 2008 godinu, plan aktivnosti za 2010. godinu, nominacije novih članova, kao i izvještaje gradova o aktivnostima na promociji mira za prošlu godinu. Sastanku prisustvuju gradonačelnici i predstavnici gradova članica: Brighton (Velika Britanija), Cambrige (USA), Lme (Togo), Milano (Italija), New Haven (USA), Plonsk (Poljska), Sarajevo (BiH), Sloven Gradec (Slovenija), Suwon (Koreja), Vancouver (Kanada), Abidjan (Obala Slonovače).

Prvog i drugog radnog dana usvojene su Deklaracija Peace one day, Deklaracija o Gazi (obe su prijedlog Cambriga), Deklaracija o sadnji drveća na Medjunarodni dan mira 21. septembra (prijedlog Suwana), Abidjanska rezolucija o pravima i zaštiti djece u svijetu i Abidjanska mirovna konferencija. Svi navedeni dokumenti bit će prezentirani Generalnoj skupštini IAMPC i uputit će se UN skupštini na razmatranje.

Danas će delegacije prisustvovati simboličnoj sadnji Stabla mira (Drvo mira) u dvorištu Kulturnog centra (plate) u Abidjanu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *