Sarajevo je jedan od najsigurnijih gradova u regionu?

policija
policija
Da je Sarajevo posljednjih nekoliko godina pretvoreno u geto pogodno isključivo za kriminalce i usijane glave koji ne prezaju ni od čega kad im dođe trenutak da se obračunaju, pa i usred bijela dana, svakovrsnim oružjem, od pištolja do bombi.

Nerijetko stradaju i nevini, a policija i pored nesumnjivih napora ne uspjeva obuzdati sve bezobraznije obračune nerijetko počinjene od strane maloljetnika.

Iako se Sarajlije već godinama ne osjećaju sigurno niti u vlastitom domu, u srijedu smo imali priliku čuti zaprepaščujuće saopštenje na godišnjoj konferenciji MUP-a Kantona Sarajevo.

“Sarajevo je jedan od najsigurnijih gradova u regionu, a građani imaju puno povjerenja u policiju sa kojom sarađuju.”, saopštio je i ostao živ Predrag Kurteš, načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Ako ste došli sebi, nastavite čitati dalje jer je ostatak saopštenja nešto prihvatljiviji.

Napomenuto je da je saradnja sa Centrom javne bezbjednosti Istočno Sarajevo izvrsna, kao i sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske, i da se nastavlja zajednička akcija razbijanja automafije u kojoj je do sada uhapšeno 46 osoba i pronađeno 46 ukradenih vozila.

“Akcija se nastavlja, i narednih dana se mogu očekivati nova hapšenja”, rekao je Kurteš.

Kurteš je istakao da je u prošloj godini za 32,8 posto smanjen broj najtežih krivičnih djela, navodeći da su se desila samo tri ubistva, koja su razriješena, dok se u proteklih pet godina desilo 50 ubistava ili u prosjeku 10 godišnje.

On je naglasio da je u 2010. godini evidentirano 7.500 krivičnih djela, što je za sedam posto manje nego 2009. godine, dok je rasvijetljeno 4.600 ili 63 posto.

Kurteš je napomenuo da je u protekloj godini na području Kantona Sarajevo zaplijenjeno oko 70 kilograma opojnih droga, a zbog zloupotrebe narkotika uhapšeno je 97 osoba.

On je potvrdio da u Kantonu Sarajevo, kao i u FBiH i BiH, veliki problem predstavlja nedostatak prostora za smještaj maloljetnika koji su počinili krivična djela.

“Potrebno je da se napravi jedan internat gdje će biti smješteni maloljetnici koji su počinili razne oblike krivičnih djela”, rekao je Kurteš i dodao da u ovom kantonu trenutno ima 300 do 400 ljudi kojima su izrečene pravosnažne presude, a koji nemaju gdje da izdržavaju kaznu.

Načelnik sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo Jasmin Idrizović istakao je da je u prošloj godini evidentirano 6.842 prekršaja javnog reda i mira, što je za 17,9 posto više nego 2009. godine.

Idrizović je naglasio da se tokom protekle godine dogodilo 9.599 saobraćajnih nesreća, što je za 2,1 posto manje u odnosu na 2009. Smrtno je stradalo 31 osoba, što je za 40,9 posto više nego 2009, 159 je teže i 850 lakše povrijeđeno.

Direktor Uprave administracije MUP-a Kantona Sarajevo Sanja Petrović naglasila je da je u 2010. godini izdato 55.713 biometrijskih pasoša, što je za 70 odsto više nego 2009, obrađeno je 31.254 zahtjeva za izdavanje ličnih karata i 14.289 zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *