Sarajevo je razapeto između pet nivoa vlasti

Dolaskom na mjesto gradonačelnika Sarajeva, Ivo Komšić je najavio da će se boriti da Gradu Sarajevu budu vraćene njegove nadležnosti i da se donese zakon o glavnom gradu kako bi konačno dobio ono što mu pripada.

Ivo Komšić

Grad Sarajevo je danas institucija koja se nalazi izvan uobičajenih hijerarhijskih državnih institucija. Da postoji zakon o glavnom gradu BiH i striktne primjene lokalne samouprave, Sarajevo bi predstavljalo značajnu instituciju koja bi mogla voditi integrirajuće procese u BiH. Prije dvadesetak dana predstavnici Grada Sarajeva imali su sastanak sa Ekspertnim timom za reformu Ustava FBiH, na kojem je razgovarano o položaju Grada Sarajeva. Tom prilikom istaknuto je da bi se izmjenom Ustava Gradu trebale vratiti njegove nadležnosti.

Dolaskom na mjesto gradonačelnika Sarajeva, Ivo Komšić je najavio da će se boriti da Gradu Sarajevu budu vraćene njegove nadležnosti i da se donese zakon o glavnom gradu kako bi konačno dobio ono što mu pripada.

– ‘Prema Statutu Grada Sarajeva, Grad je, između ostalog, nadležan za urbano planiranje/upotrebu lokalnog zemljišta, javni saobraćaj, kulturu, osnovno i srednje obrazovanje, lokalni turizam, te izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, planiranje, izgradnja i održavanje zgrada u društvenom vlasništvu, odluke o visini stanarina). Od tih nadležnosti, koje su definisane ovim statutom, Grad Sarajevo praktično i stvarno izvršava samo jednu koja se odnosi na prostorno uređenje i regulacione planove. Ali, i to predstavlja opći okvir jer Grad ne izdaje dozvole za gradnju i urbanističku saglasnost. To rade općine. S druge strane, odgovornosti se prepliću sa višim nivoima vlasti, kao što je Kanton, ali i nižim – općinama.’ ističe Komšić.

Ustavom FBiH i BiH propisano je da glavni grad Sarajevo mora imati i zakon o glavnom gradu države i zakon o glavnom gradu Federacije.

– ‘Donošenjem ova dva zakona ojačala bi se pozicija Sarajeva kao političkog, administrativnog, kulturno-sportskog, ekonomskog, obrazovnog i znanstvenog centra u Federaciji i državi BiH. Grad Sarajevo je sada razapet između pet nivoa vlasti, nema jasno definisan status i prihode te zavisi od Kantona Sarajevo, kao i općinskih prihoda koji više nisu dostatni za funkcioniranje Grada. Vraćanjem Gradu njegovih nadležnosti osigurali bi se dodatni budžetski prihodi koji bi ovu jedinicu lokalne samouprave činili snažnijom u provođenju i realizaciji vlastitih aktivnosti i projekata, pa čak spremnom da i sama investira.’, naglašava Komšić.

piše: Emira Asotić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *