Brusa bezistan / Rustam-pašin bezistan / Mali bezistan

Jedna od najinteresantnijih građevina na Baščaršiji

Brusa bezistan, Sarajevo
Brusa bezistan, Sarajevo

Brusa bezistan je svoje ime dobio po turskom gradu Bursi iz kojeg je dovožena i u bezistanu prodavana svila. Poznat je i kao Rustem-pašin bezistan, a i pored činjenice da ga natkriva čak šest krovnih kupola, poznat je i pod imenom Mali bezistan. Izgrađen je 1551. godine, u centralnom dijelu Baščaršije, po naredbi velikog vezira Rustem-paše Hrvata, porijeklom iz Sarajeva i njegova je najznačajnija zadužbina podignuta u njegovom rodnom kraju.

“Ima vrlo lijep tvrd kupolama pokriven bezistan. U njemu ima svakovrsne skupocjene indijske, sindske, arapske, persijske, poljske i češke robe. Ovamo donose na tovarnim konjima bezbrojnu različitu skupocjenu robu na prodaju Dubrovnik i velika Venecija.” (Evlija Ćelebija)

Brusa bezistan je osnove i sa četiri ulaza na sve četiri strane svijeta, povezuje zanatske ulice Kundurdžiluk, Veliki i Mali Čurčiluk sa Abadžilukom i Baščaršijom. U Brusa bezistanu, odmah po dovršenju gradnje, 1551. godine, prodavali su se skupocjeni tekstilni proizvodi, a vezir Rustem-paša, pored državničkih poslova, bavio se i proizvodnjom svile u Brusi. Upravo prema svili iz Brusa koja se prodavala u ovom bezistanu objekat je i dobio ime Brusa bezistan.

Brusa bezistan je danas dio gradskog muzeja i u njemu se održavaju izložbe i slični događaji.

« Znamenitosti Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *