Dom Oružanih snaga

Centar društvenog života grada Sarajeva sve do kasnijeg podizanja zgrade Društvenog doma (Narodno pozorište).

Dom Oružanih snaga, Sarajevo

Dom Oružanih snaga (Dom Armije) izgrađen je 1881. godine. Prvobitno je bio zamišljen kao oficirski kasino. U vrijeme Jugoslavije je nosio naziv Dom JNA. Objekat je podignut na neizgrađenom prostoru gdje se nalazilo manje groblje. Još 1870. godine ova površina je otkupljena od austrougarskog generalnog konzulata za gradnju katoličke crkve, ali je, po naređenju poglavara vojvode Warttenberga, 1880. godine počela izgradnja oficirskog kasina, dovršenog i svečano otvorenog već naredne (1881.) godine. To je bilo središte društvenog života grada Sarajeva sve do kasnije izgradnje Društvenog doma.

U Domu su održavane izložbe, javna predavanja, a prvi koncert vojne muzike je održan već 1881. godine. Štampa bilježi kako se “u Sarajevu desio prvorazredan kulturni događaj, kome su prisustvovali Njihove Preuzvišenosti podmaršali baron Dahlen i Stransky te drugi vrhunski činovnici“, dodajući informaciju o izvedenim djelima Mendelsohna, Bethovena, Mozarta, Schuberta, Delibesa i Halevya. Nedugo zatim je održan i drugi koncert na kome su nastupili solisti na klaviru i violini uz pratnju orkestra.

Dom Oružanih snaga, Sarajevo

Filharmonijski i drugi koncerti su uvedeni u redovan repertoar, što se do novijeg vremena održalo kao tradicija u istom objektu i istoj sali. Nekoliko godina orkestrom 50. pješačke pukovnije dirigovao je vojni kapelnik Franz Lehar, vrlo vjerovatno otac čuvenog kompozitora Franza Lehara (1870.-1948.), koji je jedno vrijeme živio u Sarajevu.

« Znamenitosti Sarajeva

Jedan odgovor na “Dom Oružanih snaga”

  1. Htio sam napraviti sliku vrata Doma. Neki strazar sa unutrasnje strane zatamnjenog prozora poceo je lupati na taj prozor vicuci “no foto, no foto”. Nijedan znak da se ne moze fotografisati vrata, zatvorena, sa vanjske strane.
    Borderline paranoia. Nisam siguran za “borderline”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *