Latinska ćuprija

« Znamenitosti Sarajeva

Latinska ćuprija je povezivala desnu obalu Miljacke sa dijelom grada gdje je stanovalo katoličko stanovništvo, u narodu zvani Latinima, a dio grada Latinluk. Stoga je i most nazvan Latinskom ćuprijom.

Latinska ćuprija (Sarajevo, 21. april 2015, foto: Mina Ćorić)
Latinska ćuprija (Sarajevo, 21. april 2015, foto: Mina Ćorić)

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, koji se mijenjao vremenom, od prvobitnog drvenog mosta do kamene ćuprije koja danas premošćuje Miljacku. Drveni most se spominje u popisu bosanskog sandžaka iz 1541. Sagradio ga je sarač Husein, sin nekog Širmerda. Kameni most je 1565. godine izgradio sarajevski ajan Ali Ajni-beg od sedre i krečnjaka.
Poplava koja se desila Sarajevu 1791. oštetila je most, a sredstva za njegovu obnovu izdvaja Hadži Abdulah Briga. Most je obnovljen tokom 1798. i 1799. godine. U obnovi učestvuju domaći majstori.
Most je imao četiri stuba na kojima je ležalo pet lukova, ali regulacijom Miljacke u 19. vijeku jedan stub je zazidan, a ćuprija ostaje na četiri luka. U masi iznad pilona se vide dva olakšavajuća okulusa, koje vidimo i na grbu Sarajeva. U doba Austro-Ugarske mostu su dodani konzolni trotoari.

U blizini mosta je 1914. godine izvršen atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju Hohenberga. Događaj je poznat kao Sarajevski atentat, i smatra se povodom Prvog svjetskog rata. Na mostu je podignut spomenik, koji je porušen 1918. godine, a dijelovi spomenika se čuvaju u Muzeju grada Sarajeva.

Latinska ćuprija od 1918. do 1992. godine nosi naziv Gavrila Principa, odnosno Principov most. Stari naziv – Latinska ćuprija – vraća se 1992. godine. Oštećena tokom opsade, Latinska ćuprija je rekonstruisana 2003/2004. godine.

« Znamenitosti Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.