Gradska vijećnica

« Znamenitosti Sarajeva

Najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda u Sarajevu.

Vijećnica, Sarajevo
Vijećnica, Sarajevo
Gradska vijećnica se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu.

Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.

Kako je Witek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću.

Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Za vrijeme Jugoslavije ovaj objekat je imao funkciju Gradske biblioteke.

Vijećnica gori nakon granatiranja (Sarajevo, 1992)
Vijećnica gori nakon granatiranja (Sarajevo, 1992)
Tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana od strane prvo JNA, a onda i VRS-a. Po nekim izvorima u direktnim granatiranjem vijećnice koristile su se u fosforne bombe koje su imale veliku temperaturu gorenja pri ekploziji.

Dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

Trenutno je završena tek ograničena rekonstrukcija unutrašnjosti objekta gdje su tek pojedini detalji restaurirani.

« Znamenitosti Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *