Sarajevo moj grad

Knjiga ‘Sarajevo moj grad’ djelo je grupe autora, koje objedinjuje tekstove dvadesetak autora donoseći priču o Sarajevu iz različitih uglova istorije, sjećanja, putovanja, uspomena i emocija.

Promocija knjige 'Sarajevo moj grad' (Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013)
Promocija knjige ‘Sarajevo moj grad’
(Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013)

Izdanje je u pripremnoj fazi imalo radni naslov ‘Ulice grada Sarajeva’, ali je zbog obima materije naziv promijenjen jer je tekstovima obuhvaćeno puno više od gradskih ulica. Među imenima koja pričaju o Sarajevu su i neka od vrhunskih ‘pera’ poput Ive Andrića, Zuke Džumhura, Izeta Kike Sarajlića i Tina Ujevića. Među autorima knjige su i Miljenko Jergović, Predrag Matvejević, Marijan Karaula, Josip Pejaković, Slobodan Stajić, Eli Tauber..

Glavni urednik knjige Željko Ivanković kaže da se radi o knjizi koja samim naslovom mnogo govori: ‘Dobili smo knjigu koja je vrlo bliska književnosti, u sebi ima elemente putopisa i reportaže, a cijela serija je zapravo jedna divna biografija grada Sarajeva kroz njegovu istoriju ispisana od najznačajnijih pera koja su pisala o Sarajevu.’

Promocija knjige 'Sarajevo moj grad' (Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013).jpg
Promocija knjige ‘Sarajevo moj grad’
(Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013)

Najavljeno je i da je ovo prva knjiga od nekoliko planiranih u okviru serijala posvećenog Sarajevu, gdje će autori različitih profila podijeliti svoje uspomene, sjećanja ili putopisne i reportažne zapise o gradu. Već je u razradi ideja za drugu knjigu koja bi trebala biti objavljena do kraja 2013. godine.

Sve knjige će iz različitih literarnih spisateljskih perspektiva oslikati Sarajevo, svjedočiti o njegovim mahalama i ulicama, njegovoj povijesti i mijenama, ne samo arhitektonskim ili geografskim, već i historijskim i literarnim, što je fin prilog duhovnoj povijesti grada. Te knjige su na neki način poklon u slavu gradu Sarajevu.

Promocija knjige 'Sarajevo moj grad' (Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013)
Promocija knjige ‘Sarajevo moj grad’
(Bosanski kulturni centar, 03. juni 2013)

Hajrudin Somun se prisjetio vlastite prošlosti, naglašavajući da nije siguran postoji li ulica od Vratnika do Marijin Dvora da nije vezana za njegovo djetinjstvo i mladost.

Esad Bajtal o knjizi rekao: ‘Sarajevo je jedna povijesno i ljudski velika priča. Ova knjiga zapravo je priča o toj priči. Ona vraća davno izgubljeno, a tako blisko lice grada i time mu udahnjuje neki novi život. Knjigom je otvorena sehara jednog davnog vremena. Onog vremena u kome je ukletost sudbine bila jedina mjera istinskog življenja. Ona je ujedno i svjedočenje o slatkim brigama ovog grada.’

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *